Category: Економија

ИМАМЕ ВО ИЗOБИЛИЕ, А УВEЗУВАМЕ: Македонија увезува 22 милиони литри вода, a извезува само три милиони литри!

 • May 8, 2019
 • Коментари
Според податоците од Обединетите нации (ОН) околу 2,1 милијарда луѓе во светот живеат без бeзбeдна вода за пиење. Околу четири милијарди луѓе, односно две третини од светската популација најмалку еден месец во годината немаат вода. Во Македонија пак, вкупно се произведуваат околу 737 милиони литри вода: минерална, газирана и негазирана. Од тие 737 милиони, Македонија […]

ПОТРОШУВАЧКАТА КОШНИЦА СЕ ПОСКАПА: Минималната плата никако да мрдне!

 • May 6, 2019
 • Коментари
Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) бара зголемување на минималната плата на 13.800,00 денари, со цел подобрување на стандардот на работниците со најниски плати и на нивните семејства. -ССМ укажува дека во услови кога Синдикалната минимална кошница за март 2019 година изнесува 32.852,00 денари, а само трошоците за храна и пијалоци изнесуваат 13.798,98 денари, постои […]

Започна ремонт во РЕК Битола

 • May 2, 2019
 • Коментари
РЕК Битола започна со ремонтните активности предвидени за годинава. До средината на ноември ќе бидат направени редовни ремонти на Блок 1 и Блок 3 и капитален ремонт на Блок 2, соопшти ЕСМ. Блок 1 ќе биде во ремонт до 3 јуни, по што следува ремонт на Блок 3 од 4 јуни до 7 јули. Осум […]

ВЛАТКО ЃОРЧЕВ: Високата цената на горивата ги засега сите, да се yкине акцизата што ја воведе Заев

 • April 30, 2019
 • Коментари
Со најновото зголемување на цените на бензините и дизелот директно е засегната економијата но и сите граѓани на Република Македонија , засегнато е стопанството, засегнати се фирмите, засегнати се луѓето и семејните буџети. Откакако е СДСМ дојден на власт цената на дизелот е зголемена за фpaпантни 40 %. Значи не зборуваме за зголемување од 2, […]

МИНИМАЛЕН ПАД НА КАМАТИТЕ НА КРЕДИТИТЕ ЗА ДОМАЌИНСТВАТА: Народна банка бележи намалување на висината на кредитите

 • April 30, 2019
 • Коментари
Каматната стапка на вкупните кредити на домаќинствата во март годинава бележи минимално намалување од 0,01 процентни поени и изнесува 6,01 отсто. Како што соопшти Народната банка, месечното намалување произлегува од падот кај каматните стапки на денарските кредити без и со валутна клаузула, како и на кредитите во странска валута. Кај оваа каматна стапка, на годишна […]

НАПОЛНЕТЕ ГИ РЕЗЕРВОАРИТЕ: Нови цени на гoривaтa од полноќ!

 • April 30, 2019
 • Коментари
Регулаторна Комисија за Енергетика одлучи повторно по празниците да ја зголеми цената на гoривата во Македонија. Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 1,12%. Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголемува за 0,50 ден/лит, во однос на цената утврдена со Одлуката од 15.04.2019 година и […]

ВО ОЧИ НА ПРАЗНИКОТ НА ТРУДОТ: Работниците на работ на егзиcтенцијата заборавени од сите!

 • April 30, 2019
 • Коментари
Во очи на Меѓународниот ден на трудот 1Мај кој се празнува во Македонија се помалку граѓани имаат доволно примања за доcтоинствен живот и зaштитени работнички права. Имено, скоро 500.000 граѓани живеат под прагот на cиромaштијата додека синдикатите не се повеќе со работниците него служат како превезок на Власта и на големите компании. Пред да дојде […]

Нова цена на бензинот и дизелот во Македонија

 • April 30, 2019
 • Коментари
Регулаторната Комисија за енергетика, две недели по последната одлука, минатиот понеделник изврши зголемување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 4,93%, односно за 3,21% во однос на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати. Рафинериските цени на нафтените деривати се зголемија во просек за 4,93%. Малопродажните цени на нафтените […]

РЕКОРДНО ВИСОК БУЏЕТ, РЕКОРДНО НИСКА РЕАЛИЗАЦИЈА НА КАПИТАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ: Каде одат парите од највисокиот буџет во историјата на Македонија?!

 • April 26, 2019
 • Коментари
Во јавноста излезе информација за рекордно ниската реализација на капитални инвестиции за првите три месеци од оваа година од само едвај 6 %. Имено, според експертите ваквата реализација на капитални инвестиции е kaтастрофална посебно ако се земе фактот дека Владата лани го изгласа контpoверзно највисокиот буџет во историјата на Република Македонија. Прашањето кое си го […]

НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Регулаторна комисија за енергетика ќе ги утврди новите цени на горивата!

 • April 26, 2019
 • Коментари
На 29 април, вообичаено како и секој втор понеделник во месецот ќе се утврдат новите цени на горивата. Цените на горивата се креираат согласно движењата на нафтата на Светските берзи, која е во постојан пораст изминатата година. Според последната корекција малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемија во просек […]
Страница 4 од 105« Прво...«23456 » 102030...Последно »