September 25, 2021, 3:40 pm

Колумни

Koлyмнa нa Тpифyн Кocтoвcки: Koлeничeњe и питaчeњe

Самиот наслов го позајмив од моето детство кога како деца за Василица, 13 јануар, одевме по домовите на православните верници и коленичејќи ги пеевме црковните песни за Василица. Впечатливи беа светците Св. Петар и Дедо Матори во превод стариод...

Прв дел: Пред/изборна ментална топографија

Не ме плаши министерот за култура, туку културата на министерот. Пред избори сме повторно – Локални избори 2021. Нови избори, ама стари навики. Изборната кампања се уште не е почната, а страстите веќе се запалени. Се турираат гласачките машинерии, до...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Hapoднa Бaнкa

Несомнено денеска ќе ви го узурпирам вашето време со моите размисли поврзани со стечајот на Еуростандард банка – чин за кој денес сѐ повеќе сум сигурен дека претставува злосторство врз банката, штедачите, правни и физички лица како и врз нас...

СПАС СО АМЕРИКА, ИЛИ ОД САМИТЕ СЕБЕ…

Овој свет, иако се заснова на вистината, сепак бара рамнотежа. И затоа, паметните луѓе нè предупредуваат дека има некои работи што на крајот на краиштата најдобро се чуваат за нас самите. Првото нешто што треба да се чува во тајност,...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: Kaдe oди cвeтoт?

Историски факт е дека Втората светска војна беше во добра мерка резултат на недоволно балансираниот Версајски мировен договор, потпишан по завршетокот на Првата светска војна. Последиците по агресорите беа премногу ригорозни и создадоа широко незадоволство во Германија. Тоа отвори...

Koлyмнa нa Tpифyн Кocтoвcки: Еypocтaндapд Бaнкa пo чeтвpти пaт

Трагајќи по вистината за Еуростандард банка, често сум изложен на проток на непроверени и недокажани информации, кои лично ги доживувам како шпекулации. Сакам да ме разберете, дека во мојата потрага по вистината за стечајот на ЕСБ ќе се служам...

(Фото) Koлyмнa нa Тpифyн Кocтoвcки: Cтpaжa

Многумина од нас, граѓаните на Република Македонија, како и туристите од другите земји, патот ги води од Скопје кон Охрид преку планинскиот превој Стража. Стража отсекогаш била позната по чудесно вкусните мекици, кои пред десетина години беа и брендирани...

Koлyмна на Ристо Никовски: Maл Шeнгeн или Oтвopeн Бaлкaн e вaжeн peгиoнaлeн иcчeкop

Како и се’ друго кај нас, и иницијативата за Отворен Балкан наиде на различен прием. Добро е критички да се набљудуваат работите ама секогаш треба да се гледа и од поширок аспект. Нам, редовно ни недостасува (отворена) дебата за...

Илинден 1903-та и АСНОМ 1944-та се темелник и столб на Република Македонија

Разочаран од некои субјекти кои предолго ги изневеруваат и изневеруваат очекувањата на македонската јавност, решив да мирувам и ништо да не пишувам за најголемиот, најсветиот и најсветлиот наш празник Илинден 1903 – 1944. Ама не ми било пишано. Ја...

Колумна на Трифун Костовски: Молк – до кога?

Би сакал со вас да го споделам сопственото искуство за стечајните постапки кои во Република Македонија се водат со децении. Во обичниот модерен свет овие постапки траат долго, ама не бесконечно. Причина за денешнава колумна се токму стечајните постапки...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Заев: Нeма да има отcтрaнувaње на спoмeници или мeнувaње на истoриjата

Премиерот Зоран Заев повтори дека со бришењето на бугарски од бугарски фашистички окупатор од спомениците се отвора пат за...
- Advertisement -spot_img