September 25, 2021, 3:29 pm

Колумни

Koлумна на Кирил Миноски: Рecуpси и економски paзвој

Економскиот развој најчесто е резултат на обмислен и стратешки пристап на државите, коишто во своите стратегии ги дефинираат долгорочни економски цели што сакаат да ги реализираат. Главните цели на економскиот раст на национално ниво речиси редовно вклучуваат намалување на сиромаштијата...

Kpивична пpиjaва за Народна Банка и Бежоска: Трифун ги прашува дали спијат мирно по пропаста на Еуростандард банка

Веќе изминува цела година од упокојувањето на Еуростандард банка со нејзинoто носење во стечај. Актерите на ова злодело кои се наоѓаат во самата Народна банка и надвор од неа, сѐ уште не се ниту допрени од правдата. Велат правдата доцни,...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Пpвo лицe eднинa

Денеска решив да ве ослободам од мојата континуирана потреба да пишувам за криминалното носење на Еуростандард банка во стечај. За денешнава колумна бев поттикнат од двајца мои пријатели на Фејс Бук со што сакам да го споделам во себе...

CTУДЕНАТА ВOJHА СЕ ВРАТИ И OCТАНУВА

На почетокот на 1990-тите, по распадот на СССР и крајот на студената војна, изгледаше дека светот се соочува со посветла иднина. Очекувањата беа природни и логични ама, сепак, не беа доволно оправдување за нереалниот оптимизам на Фукујама, за крајот...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Moлк зa Еypocтaндapд бaнкa

Несомнено е дека ќе бидам „досаден“, наметнувајќи ви ги темите поврзани со стечајот на Еуростандард банка. Имам многу причини и аргументи за тоа. Веќе 11 месеци Еуростандард банка е во стечај и денеска владее молкот. На моите отворено поставени прашања...

Мисирков e вистинскиот кодификатор на македонскиот јазик

Ни Коминтерната, ниту пак Тито. Кодифицирањето на македонскиот јазик го прави К.П.Мисирков со Националната стратегија за македонскиот народ, македонскиот јазик и македонската држава - “За македонцките работи“. Ова епохално дело на Мисирков е програма за македонското национално и ослободително...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: ЗАЕВ: Зa jaзикoт и идeнтитeтoт нe ce пpeгoвapa – ОСМАНИ: Пpaшaњeтo зa jaзикoт дa ce peши co двe yнилaтepaлни изjaви

Нашата тотална неписменост и целосен аматеризам во надворешната политика најдобро ги илустрира МНР, Османи. Зборувајќи на Форумот во Преспа, тој го реафирмира нашиот став (“Вечер“, од 2 јули 2021)  дека – “И натаму останува предлогот прашањето за јазикот да...

Трифун Костовски: Cyдиитe кoи ja вoдaт oвaa иcтpaжнa пocтaпкa нeкa cи ja пpeиcпитaaт cвojaтa coвecт

Почитувани читатели, Сметам дека јавноста треба да биде информирана за начинот на кој се води постапката против мене, поврзана со стечајот на Еуростандард банка во Основниот кривичен суд Скопје. Јавноста е иформирана дека имотот ми е замрзнат бидејќи е покрената постапка...

Koлумнa нa Трифун Костовски: Еypocтaндapд бaнкa вo cтeчaj

Би сакал да го споделам своето разбирање за нештата поврзани околу носењето на Еуростандард банката во стечај и водењето на самата стечајна постапка. Сакам да потцртам дека во случајов се работи за две фази на еден ист случај. Во изминатите...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: Бeзбeднocнa кoнфepeнција во Москва

На 23 и 24 јуни, беше одржана 9-тата Московска конференција за меѓународна безбедност. Учествуваа преку 700 претставници од 109 земји, од сите континенти, меѓу кои и 55 министри за одбрана. За жал, конференцијата беше бојкотирана од западните “демократии“ кои...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Уапceн тинејџер ов Велес откако нaпaднaл полицајци

Тинејџер од Велес заврши зад решетки откако нападнал полициски службеници. На 25.09.2021 околу 01.55 часот на ул.„Благој Ѓорев“ во...
- Advertisement -spot_img