Category: Македонија

СПАСОВ: Помош од 10 илјади евра за отворање приватни детски градинки

 • May 5, 2016
 • Коментари
Зголемувањето на бројот на приватните детски градинки во нашата држава преставува приоритет за Министерството за труд и социјална политика, истакна денеска заменик министерот за труд и социјална политика Диме Спасов при увидот на градежните активности на градинката во општина Петровец. – Токму заради тоа оваа година започнавме реализација на нов проект кој претставува финасиска поддршка […]

ВМРО-ДПМНЕ ги достави своите предлози за членови на избирачки одбори  

 • May 5, 2016
 • Коментари
ВМРО-ДПМНЕ ги поднесе листите на членови на избирачките одбори до Државната изборна комисија. Рокот за поднесување на листи истекува ноќеска на полноќ. Според неофицијалните информации, во текот на денот своите листи треба да ги поднесе и ДУИ. Нема информации дали ДПА воопшто планира да поднесе листи со членови на избирачките одбори. Ставот на СДСМ е […]

ОД ГЕРМАНИЈА СЕ ВРАТИ ВО ДЕЛЧЕВСКОТО СЕЛО БИГЛА: Македонија нуди одлични услови за живот на село, а она што за него е неверојатно е што државата помага со субвенции

 • May 5, 2016
 • Коментари
Зафир Васев од германскиот град Бретен каде живеел повеќе години, се врати во Македонија, во родното Бигла, делчевско. Вели дека покрај него, враќање назад во Македонија планира и неговиот син. Васев раскажува дека во родното место се чувствува одлично, додавајќи дека родното место секогаш е добро, а како што викаат „и каменот ми е мил […]

ВЕЛКОСКИ:Секое семејство може да се адаптира на селска средина

 • May 5, 2016
 • Коментари
Секое семејство може да се адаптира на селска средина, затоа што таква е природата на човекот. Еден информатичар на пример, може да работи на село, немора да живее во град. Порано луѓето од град одеа во село, а сега потребен е обратен просцес – да се вратат младите на село. Ова е ставот на геопатологот […]

СИЛВАНА БОНЕВА:Нека дојдат од СДСМ, „Мост“, од „Цивил“, нека дојде кој сака и нека најде фантоми во Списокот

 • May 5, 2016
 • Коментари
Единствено нешто што ни остана да се проверува за Избирачкиот список се гласачите од Албанија, кои имаат македонско државјанство. Иако од Пустец долго време се прави фама, станува збор за мала бројка луѓе и очекуваме МРВ многу брзо да ги заврши проверките што го бараме. И „Мост“ и „Цивил“ зборуваат невистини и затоа и нив […]

СПАСОВСКИ СО ПРИТИСОК И ЗАКАНА ДО ДИК: Барал да се избришат 138.000 гласачи кои имаат право на глас

 • May 5, 2016
 • Коментари
Државната изборна комисија во однос на Избирачкиот список е обврзана со членот 41, став 4 од Изборниот законик според кој „во Избирачкиот список се запишуваат сите граѓани со наполнети 18 години живот кои имаат живеалиште на територијата на Република Македонија, а кои имаат важечка лична карта или патна исправа“. Од тука не можат да се […]

АНЕВСКИ: „Признај за да не лежиш во затвор“ ,,Мисли, имаш семејство“,,..се директна закана

 • May 5, 2016
 • Коментари
Директна закана е кога обвинителот ќе му се обрати на осомниченото лице со зборовите „Признај за да не лежиш десет години во затвор“, „Подобро е да признаеш бидејќи во спротивно дебело ќе заглавиш“, „Мисли, имаш семејство“… или некои други слични зборови. Такво нешто е забрането со законот и ја нарушува објективноста на законската постапка, но […]

ГЕРМАНЦИТЕ ПРАЌААТ СПЕЦИЈАЛЕЦ ЗА УКРАНСКО СЦЕНАРИО: Јоханес Хајндл доаѓа да ја „решава“ кризата во Македонија!

Германското министерство за надворешни работи денеска назначило нов специјален пратеник за Македонија. Во објавата на Министерството се вели дека министерот за надворешни работи Франк Валтер Штајнмаер го именувал Јоханес Хајндл за нов пратеник којшто ќе работи заедно со Европската Унија и САД и ќе помага при решавање на кризата во Македонија. Пред назначувањето на Хајндл, […]

ИЛЈАДНИЦИ ШТИПЈАНИ ВЕЧЕРВА ПОРАЧАА:Избори на 5-ти Јуни, крај на наметнатата криза

 • May 4, 2016
 • Коментари
Граѓанското движење за одбрана на Македонија вечерва одржува народни собири во повеќе градови. Штипјани вечерва масовно излегоа на собирот во организација на ГДОМ и испратија порака дека изборите треба да се одржат на 5-ти јуни и со тоа да се стави крај на политичката криза во која СДСМ ја втурна Македонија. Илјадници штипјани вечерва порачаа: […]