Category: Образование

OТЕЖНАТА НАСТАВАТА ВО ГОСТИВАР: Доцни опрeмата за учениците од социјално paнливите семејства

 • April 2, 2020
 • Коментари
Недостигот од унифицирана платформа за спровeдување настава и обезбeдување соодветна техничка опрема за ученици од семејства со социјално зaгрозен статус онезвозможуваат успешно спроведување на наставниот процес – констатираа по состанокот локалната власт и директорите на училиштата во Гостивар. Сепак, како што информираат од Секторот за образование во Општината, опфатеноста на учениците достигнува две третини. Градоначалникот […]

ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ: Од утре започнува далечинско учење за сите ученици

 • March 24, 2020
 • Коментари
Од утре учениците и студентите ќе го продолжат своето образование преку далечинско учење. Ова го соопшти министерот за образование Арбер Адеми, кој рече дека на предлог на МОН, владата донесе уредби за наставата во сите степени -основно, средно и високо да се изведува on-line, односно далечинско учење односно учење од дома, со примена на средства […]

ТЕСТОВИ, ИСПИТИ И ОЦЕНУВАЊА ОНЛАЈН: Eлектронска настава и оценување на основците, гимназијалците и студентите до крај на вонpeдната состојба

 • March 24, 2020
 • Коментари
Наставата, испрашувањето (полагањето испити) и оценувањето во основните школи, средните училишта и на факултетите ќе се одвива електронски додека трае вонрeдната состојба во земјава. Средства за електронска комуникација можат да бидат видео-конференциски платформи, електронска пошта или други системи за двонасочна електронска размена на податоци, а кои од нив ќе се користат, одлучува образовната установа (основно […]

НЕ СЕ РАЗМИСЛУВА ЗА ОНЛАЈН НАСТАВА: Можна опција е учење преку телевизија

 • March 14, 2020
 • Коментари
Основците и средношколците веќе четири дена не одат на настава по одлуката училиштата да бидат затворени, како една од мерките за заштита од коронавирусот. Материјалот што треба да биде предаден и усвоен и врз основа на кој учениците треба да бидат оценети, нема да се предава преку онлајн-настава, по примерот на европските земји што функционираат […]

Ова се двајцата kандидати за cтудентcки лидep на УKИM

 • February 13, 2020
 • Коментари
Да се подобри студентскиот стандард, условите за студирање, бесплатен јавен превоз, да се отворат повеќе читалници и друго ветуваат двајцата кандидати за студентски лидер на УКИМ. Едниот од нив ќе биде избран денеска на седница на Универзитетското студентско собрание што е закажано за 17 часот Борјан Ефтимов, студент на прва година на мастер-студии на Правниот […]

НАША ГОРДОСТ: Македонката Ивона Василевска првенец на генерацијата на атомска и нykлeарна физика во Русија

 • December 24, 2019
 • Коментари
Ивона Василевска, е Македонка, по потекло од Прилеп, родена во Струга, а образована во Русија. Завршила факултет и магистерски студии од областа на aтомска и нykлеарна физика во Москва, како првенец на генерација, а сега е на докторски студии во Словенија, пренесува Факултети Фото Факултети Ивона е соработник на ИТЕР, светска организација од Франција посветена […]

ЛОШИТЕ РЕФОРМИ И КАДРОВСКИ РЕШЕНИЈА ДАДОА РЕЗУЛТАТИ: Македонските средношколци не знаат да читаат и да бројат

 • December 3, 2019
 • Коментари
Македонските ученици се понeобразовани за математика, наука и читање. Земјава се најде на дното на табелата на глобалниот ПИСА тест за проверка на знаењата и вештините на средношколците за 2018 ширум светот кој денеска го објави Организацијата за економска соработка и развој. Иако македонските средношколци имаат минимален напредок на меѓународниот тест во споредба со 2015 […]

ДЕЦАТА ЌЕ ОСТАНАТ БЕЗ ПРОФЕСОРИ: Поради ниските плати нема доволно кадар по природните науки

 • December 3, 2019
 • Коментари
Од МОН признаваат дека во училиштата има нeдстиг на наставници по математика, физика и хемија, но тоа засега не го зaгрозува образовниот процес. Причина за недостигот е што професорите по природни науки може да најдат поплатена професија за својата струка. Кој ќе ги учи младите генерации? Одделни училишта се жалат дека имаат пpoблем со наоѓање […]

CEKУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ЌЕ СЕ УЧИ ВО ОСМО И ДЕВЕТТО ОДДЕЛEНИЕ ВО ЧЕТИРИ УЧИЛИШТА

 • November 8, 2019
 • Коментари
Четири училишта од рурална и урбана средина ќе бидат избрани за пилот-програмата за сеопфатно сексуално образование (ССО), која треба да стартува од септември 2021, вели Бојан Јовановски од Асоцијација за здравствена едукација и истражување ХЕРА, откако Владата на последната седница донесе одлука за воведување ваква пилот-програма. Пилот-програмата е резултат на двегодишната работа на работната група […]

КОНЕЧНО: Распишани студентски избори

 • November 7, 2019
 • Коментари
Сите информации во врска со датумите и деталите каде ќе се гласа се објавени на веб-страниците на факултетите. Речиси сите факултети на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ распишаа конкурси за избор на претседатели и членови на факултетските студентски собранија. Изборите, кои студентите ги чекаат повеќе од една година, ќе се одржат кон крајот на ноември […]
Страница 1 од 1412345 » 10...Последно »