Category: Образование

ВИСОКА ПЛАТА И ЛЕСНО ВРАБОТУВАЊЕ: Ристовски апелира новите студенти да изберат технички факултети!

  • June 5, 2016
  • Коментари
Анализата на пазарот покажува дека со упис на техничките факултети полесен е потоа пристапот до работните места. Постои сериозен пораст на упис на техничките факултети од 21 на 31 процент, посочува заменик министерот за образование Спиро Ристовски за Канал 5. На полагањето на државната матура, вкупно 16 859 матуранти полагаа мајчин јазик и литература. Математика […]

СТУДЕНТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА: Миграција на Балканот – заеднички безбедносни предизвици!

  • June 5, 2016
  • Коментари
-Миграцијата на Балканот: заеднички безбедносни предизвици и начини за справување со продолжената криза, е темата на регионалната студентска конференција, што ќе се одржи денеска во организација на Фондацијата Конрад Аденауер во соработка со Факултетот за безбедност – Скопје. Студентската конференција претставува еден вид македонско-грчка академска размена. Поддржана е од Универзитетот Аристотел од Солун (Aristotelian University […]

РИСТОВСКИ АПЕЛИРА:Младите да избираат стручно образование, за конкурентност кај компаниите

  • May 31, 2016
  • Коментари
Потребата на компаниите од квалификуван кадар кој има завршено стручно образование  и натаму е голема иако според податоците на Државниот завод за статистика се зголемува бројот на ученици и студенти кои изминатите години одбираат да се едуцираат за некои од образовните профили во стручните образовни установи. Побарувачката на кадри пред се од техничките струки вели […]
Страница 12 од 12« Прво...«89101112