October 16, 2021, 9:28 pm

Денеска се празнува Св. пророк Захариј

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 септември. Денеска е Св. пророк Захариј. Свети пророк Захариј е таткото на свети Јован Крстител. Потекнуваше од свештеничкото Ароново племе. Син му Јован му беше даден кога тој и жена му Елисавета...

Денеска се слави Свети свештеномаченик Вавил

Денеска е 4 септември (по стар стил) и се слави Свети свештеномаченик Вавил. Овој голем и прекрасен човек, ако може да биде наречен човек, како што се изразува свети Јован Златоуст за него, беше архиереј во Антиохија во времето на...

Денеска е Свети маченик Мамант: Ниту во срцето ниту со устата нема да се одречам од мојот Бог Исус Христос

Денеска е 2 септември (по стар стил) и се слави Светиот маченик Мамант. Родум од Пафлагонија, од Теодот и Руфина, прочуени христијани. Неговите родители беа фрлени во затвор заради Христовото име. Во затворот прво умре татко му, а потоа мајка...

Денеска се празнува Преподобен Мојсеј Мурин

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 28 август. Денеска е Преподобен Мојсеј Мурин. Мојсеј беше Египќанец. Првин беше роб, а кога му се даде прилика избега од господарот и стана разбојник. Надарен со голема телесна снага и имајќи луда...

Денеска се слави Светиот маченик Фануриј

Денеска е 27 август (по стар стил) и се слави Светиот маченик Фануриј. Кој бил и кога живеел овој светител не се знае. Многу се почитува на Родос и на Крит. Од нашите краишта, се почитува во Прилеп и Битола. Во...

Денеска е Св. маченици Адријан и Наталија

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 август. Денеска е Св. маченици Адријан и Наталија. Свети Адријан и Наталија потекнуваа и живееја во Никомидија. Двајцата беа од богат род. Адријан, кој беше началник во преторијата, беше незнабожец, а Наталија...

Денеска е Св. свештеномаченик Иринеј

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 23 август. Денеска е Св. свештеномаченик Иринеј. Свети Иринеј по потекло беше од Мала Азија. Му беше ученик на славниот смирнски епископ Поликарп, кој пак беше ученик на светите апостоли. Подоцна, после маченичката...

Св. Јоаким Осоговски: Од неговите мошти се случуваа чуда низ вековите

Житието на свети Јоаким Осоговски сведочи дека тој се угледал на Игнатиј Богоносец „упатувајќи се како ѕвезда многусветла од запад кон исток, дојде во областите на планините Осоговски“. Значи, пустиножителството Свети Јоаким го започнал во селото Градец, во Осоговскиот...

Денес се празнува Успение на Пресвета Богородица

Oд повеќето празници посветени на пресвета Богородица овој е еден од најзначајните. Затоа народот овој празник го нарекува уште и Голема Богородица. Во македонските цркви и манастири можат да се сретнат прекрасни претстави на настанот што црквата го слави денес....

Денеска е Св. маченици Аникита и Фотиј

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 12 август. Денеска е Св. маченици Аникита и Фотиј. Свети Аникита беше римски комит, воен великодостијник, во град Никомидија за време на Диоклецијан. Околу 305 година императорот беше дошол во Никомидија и тука...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Aпчeтo пpoтив кopoнa „мoлнyпиpaвиp“ во Европа до крајот нa гoдинaтa

Првите апчиња против коронавирус кои ќе може да се пијат и без да се оди во болница, можно е...
- Advertisement -spot_img