Ceвepна – мало cyтpa: Aкaдемиците ce избopија, MAHУ ocтанува мaкeдoнcкo

Поврзано

Koнтpoвepзниoт coвeтник нa Заев, Александар Обрадовиќ, e нoвиoт диpeктop нa EЛEM тpejд

Ќерката-форма на ЕСМ, ЕЛЕМ трејд од денеска официјално има нов директор. За прв човек на фирмата специјализира за трговија...

Bpaбoтeни вo cпopтcки oблoжyвaлници: „Издpжyвaмe фaмилии, плaќaмe кpeдити и бapaмe caмo дa paбoтимe“

Вработените во спортски обложувалници денес одржаа прес-конференција пред Владата на Македонија, на која ги изнесоа своите ставови во врска...

Oфициjaлнo: Bлaдaтa дoнece oдлyкa – пoлицcки oд пoлнoќ дo 4 чacoт, ќe paбoтaт и тepeтaнитe

По препорака на Главниот кризен штаб, Владата денеска одлучи полициски час да има само четири часа во едно деноноќие,...
- Advertisement -

МАНУ не го менува името. Собранието го отфрли Предлог-законот за изменување на Законот за Македонската академија на науките и уметностите. Претседателот на Собранието Талат Џаџери ја информирал Академијата дека законот се повлекува на барање на МАНУ.

Измените на Законот за Македонската академија на науките и уметностите, чиј предлагач беше Владата, се однесуваат на името на МАНУ, па така во Законот за Македонската академија на науките и уметностите насловот „Закон за Македонската академија на науките и уметностите“ се менува и гласи „Закон за Академијата на науките и уметностите на Република Cеверна Македонија – МАНУ“, додека пак зборовите „Македонската академија на науките и уметностите“ се заменуваат со зборовите „Академијата на науките и уметностите на Република Cеверна Македонија – МАНУ“.

Набрзо шп потпишувањето на Преспанскиот договор Владата им препорача на сите институции да си ги сменат имињата со новото име на дрѓавата. И повеќето го сторија тоа, но МАНУ одби. Но, не успеа и обидот да преку Собрание, со измени на постоечкиот закон.

Со Законот за Македонската академија на науките и уметностите се уредуваат статусот, задачите, финансирањето, изборот на членови и нивните права, органите и организацијата на дејноста на Македонската академија на науките и уметностите. Академијата е највисока и самостојна научна и уметничка установа во Република Македонија. Академијата е јавна установа од особено значење за Републиката.

Latest News

Бугарија дoби тeхничкa влaдa – eвe кoj e нaзнaчeн зa пpeмиep

Официјално Бугарија оди на нови избори на 11 јули. – Ќе ги организира привремената влада на чие чело ќе биде...

More Articles Like This