December 9, 2021, 10:33 am

Ckaндал во Црна Гора: Власта купила 31 респиратор, од кои 23 не работат

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Минатата година Црна Гора набавила 33 апарати за дишење, во вредност од околу 600.000 евра, од кои 23 не работат.

Министерката за здравство, Јелена Боровиниќ Бојовиќ, најави дека очекува полицијата и обвинителството да се справат со контроверзната трговија со респиратори од март минатата година.

Во тоа време беа купени 31 респиратор, додека два беа донирани.

„Сигурна сум дека полицијата и обвинителството ќе ја завршат својата работа“, рече Боровиниќ Бојовиќ на прес-конференција.

Респираторите се купени во април минатата година, а на конференцијата беше објавено видео и беа прикажани фотографии „како доказ дека никој од 17-те респиратори во KЦЦГ не работи“.

Директорката на KЦЦГ, Лилjана Радуловиќ, рече дека не е познато дали уредите се под гаранција.

„Не се користат апаратите од моделот „Увент“, вработените се жалат дека не ги исполнуваат своите задачи. Сега имаме 17 апарати, ниту еден не е употреблив. Утврдено е дека едниот е произведен во 2019 година, а другите во 2015 и 2016 година. Нема договор за откуп, не знаеме дали се под гаранција и не знаеме дали можеме да испланираме нивно поправање“, рече Радуловиќ.

Ниту докази ни за тестирање на уредот

Министерот за здравство рече дека податоците од фактурата и она што пристигнало не се совпаѓаат.

„Купувањето на 33 респиратори беше договорена по телефон, од кои 23 не се употребливи. Од 17-те респиратори, 12 беа испратени за поправка. Тие беа вратени неисправни. Останува прашањето што ќе правиме со нив сега“, рече Боровиниќ Бојовиќ.

Техничкиот директор на КЦЦГ, Раде Гардашевиќ, на прашањето од медиумите кои наводно ја поседуваат документацијата дека уредите биле тестирани по пристигнувањето во KЦЦГ и дека тие работеле, рече дека нема документација за тоа.

Тој повтори дека во овој момент нема записи или документи за можно тестирање на уредот на вештачки бели дробови во КЦЦГ.

Latest News

Бајден смиpyва и дeecкалиpa: Воопшто не се размислува за испpaќање американска вojcка во Украина

Американскиот претседател Џозеф Бајден изјави дека го предупредил рускиот претседател Владимир Путин дека Москва ќе се соочи со тешки...

More Articles Like This