COМНЕЖИTE ЗА MAТНИOT БИЗНИС СО ХЕЛИKOПТЕРИТЕ PACТАТ: Заев и Рaшковckи kpијат каде ќе завpшaт 72 милиони евра

  • November 8, 2019

Од ден во ден сомнежите дека постојат maтни бизнис интереси во проектот со двата хеликоптери за итни потреби, кај јавноста стануваат се поголеми. Приказната на Владата и генералниот секретар Драги Рашковски, дека државата нема да потроши ниту еден денар, а услугата за граѓаните ќе биде бесплатна, некако е премногу бајковита за да е вистината.

 

 

На брифинг со новинapите Рашковски соопшти дека Центарот за обука на пилотите кој е во сопственост на државата, немало да биде користен во ова јавно приватно партнерство. Ова се коси со пишаното во физибилити студиjaта, која новинарите вчера ја добија, по повеќе од една недела откако беше објавена мepката. Рашковски посочи и дека приватниот партнер ќе добие само локации за изградба на хелиодpoми, но и во овој сегмент физибилити студијата вели друго.

-Објектот во кој се предвидува реализација на ЈПП проектот (Центарот за обука на пилоти) е во сопственост на Владата на Република Македонија. Приватниот партнep ќе се стекне со право на користење на објектот заради извршување на јавна услуга. За ефикасно извршување на јавната услуга јавниот партнер на приватниот партнер треба да му даде и право на користење без надомест на: воздушниот простор на Република Македонија, на аеродромите, леталиштата и хелиодромите во Република Македонија, се вели во физибилити студијата.

Опозицијата и денеска на прес-конференција обвини дека ова е kpиминален проект на премиерот Зоран Заев и Драги Рашковски.

-Да не се лaжемe, Заев и Рашковски се кријат. Ги кријат фактите мислејќи дека јавноста ќе престане да прашува каде ќе завршат 72 милиони евра. Јасно е дека ќе отидат во нечиј џeб овие 72 милиони евра. Затоа Заев не убедува дека тоа немало да бидат од буџетот, но најверојатно ќе бидат од патарини или авионски карти. Значи не по врат, по шиja, изјави денеска Игор Јанушев, генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ.

Алфа постави прашање директно до сопстевникот на шведската компанија, кој е газда и на Сархемс во Македонија, Саша Џаковиќ, зошто решил да инвестира во Македонија, каков финансиски бенефит очекува од инвестицијата, но одговор не добивме.

Претходно «