Financial Times го прогласи Џорџ Сорос за човек на годината

  • December 20, 2018

Британскиот весник Financial Times денес објави дека го прогласува милијардерот и филантроп Џорџ Сорос за човек на годината. „Изборот на Financial Times за човек на годината е одраз на нeговите достигнувања. Изборот на Сорос е поради вредностите кои ги претставува“ пишува весникот.

Сорос е голем поддржувач на прогресивните каузи, но се најде пред вистински оган поради финансирањето на левичарски групи и групи за заштита на човековите права во Израел. Кружеа и гласини дека соработувал со нацистите кога бил дете во Унгарија за време на Холокаустот. Сорос имал 13 години во 1944 година и го преживеал Холокаустот благодарение на унгарски службеник чија работа била да собира инвентар од конфискуваните еврејски домови.

Сорос исто така работел и како доставувач на известувања за депoрти рање до Евреите се додека татко му не дознал што работи. Многу од заговорничките тео рии против Сорос се базираат на неговото интервју „60 Minutes” во кое милијардерот вели дека не се чувствува винов ен за тоа што пасивно чекал и се надевал да го преживее геноц идот.

„Ме обви нуваат за се и сешто, дури и за тоа дека сум анти христ. Би сакал да немам толку непријатели, но тоа го сфаќам како потврда дека сигурно правам нешто добро“ вели Сорос.

Претходно «
Следно »