Hayчницитe co шokaнтнo иcтpaжyвaњe: 3aгaдyвaњeтo бyквaлнo нe y6ивa – Излoжeнocтa нa зaгaдeн вoздyх e пpичинa зa нeплoднocт

Поврзано

Зошто е речиси невозможно да се зapaзите со kopoнавирус на отворено?

Аеросолите, ситни честички што лебдат во воздухот, се главниот виновник за пренесување на коронавирусот. Според наодите на научниците, ова...

Филипче се јави:Ја повика опозицијата да ги повлече 2.000 амадмани за изградба на новиот Клинички центар

Министерот за здравство Венко Филипче денеска ја повикува опозицијата во Собранието да ги повлече 2.000 амандмани со кои е...

Познат псиxoтерапевт тBpди: Денешните жени имаат 3 cekcуални нapушуBaња

Познатиот психотерапевт Михаил Литвак ја откри тајната каде да барате сопруг, зошто не можете и не треба да се...
- Advertisement -

Изложеноста на загаден воздух значително го зголемува ризикот од неплодност. Тоа се резултати од првата студија за проучување на опасноста по населението.

Анализата на 18.000 парови во Кина покажа дека оние кои живеат со умерено повисоко ниво на загадување со мали честички имаат 20 отсто поголем ризик од неплодност, дефинирано како немање бременост во рок од една година од целните испитувања.

Студијата не им дозволи на научниците да утврдат како загадувањето на воздухот може да ја наруши плодноста, но познато е дека честичките од загадувањето предизвикуваат воспаление во телото, што може да го оштети производството на јајца и сперматозоиди, велат истражувачите.

Друго неодамнешно истражување спроведено на 600 жени кои посетувале американска клиника за неплодност, открило дека зголемената изложеност на загаден воздух е поврзана со помалку зрели јајце-клетки во јајниците.

Неплодноста влијае на многу милиони парови ширум светот, но направено е релативно мало истражување за ефектите од загадувањето на воздухот.

Сепак, веќе е познато дека нечистиот воздух го зголемува ризикот од други аспекти на репродукција, вклучувајќи предвремено породување и мала родилна тежина.

Вкупните нивоа на азот диоксид се исто толку лоши како пушењето, за да се зголеми ризикот од спонтан абортус, а честичките од контаминација се наоѓаат во фетусот во плацентата.

Кин Ли од Центарот за репродуктивна медицина при Третата болница на Универзитетот во Пекинг во Кина, кој е главен автор на студијата за неплодност, истакна дека идните родители треба да бидат загрижени за загадувањето на воздухот.

„Бројни студии забележаа дека загадувањето на воздухот е поврзано со многу несакани настани за време на бременоста“, предупредува тој.

„Приближно 30 отсто од неплодните парови имаат необјаснета неплодност“, напишаа Ли и колегите, истакнувајќи дека возраста, тежината и пушењето се добро познати фактори.

„Нашата студија покажува дека контаминацијата со мали честички може да биде неоткриен фактор на ризик за неплодност“.

Претходните студии покажаа мешани резултати, но беа засновани на групи луѓе кои исклучуваа неплодни парови или беа спроведени во клиники за неплодност, Ли рече:

„Примероците од нашата студија беа собрани од општата популација, така што нашите откритија можат да бидат поопшти“.

„Големината на ефектите што ги набљудуваме се чини дека е доста голема, што би било поврзано доколку се потврди во идните студии, особено во средини со ниско загадување“, рече Том Клеменс од Универзитетот во Единбург, Велика Британија.

Нивото на загадување во Кина е релативно високо, рече тој, но негативните ефекти врз репродукцијата се пријавени на многу пониски нивоа.

„Значи, очигледно слабиот квалитет на воздухот влијае на репродуктивниот систем како целина“, рече тој.

Изложеноста на загаден воздух значително го зголемува ризикот од неплодност. Тоа се резултати од првата студија за проучување на опасноста по населението.

Анализата на 18.000 парови во Кина покажа дека оние кои живеат со умерено повисоко ниво на загадување со мали честички имаат 20 отсто поголем ризик од неплодност, дефинирано како немање бременост во рок од една година од целните испитувања.

Студијата не им дозволи на научниците да утврдат како загадувањето на воздухот може да ја наруши плодноста, но познато е дека честичките од загадувањето предизвикуваат воспаление во телото, што може да го оштети производството на јајца и сперматозоиди, велат истражувачите.

Друго неодамнешно истражување спроведено на 600 жени кои посетувале американска клиника за неплодност, открило дека зголемената изложеност на загаден воздух е поврзана со помалку зрели јајце-клетки во јајниците.

Неплодноста влијае на многу милиони парови ширум светот, но направено е релативно мало истражување за ефектите од загадувањето на воздухот.

Сепак, веќе е познато дека нечистиот воздух го зголемува ризикот од други аспекти на репродукција, вклучувајќи предвремено породување и мала родилна тежина.

Вкупните нивоа на азот диоксид се исто толку лоши како пушењето, за да се зголеми ризикот од спонтан абортус, а честичките од контаминација се наоѓаат во фетусот во плацентата.

Кин Ли од Центарот за репродуктивна медицина при Третата болница на Универзитетот во Пекинг во Кина, кој е главен автор на студијата за неплодност, истакна дека идните родители треба да бидат загрижени за загадувањето на воздухот.

„Бројни студии забележаа дека загадувањето на воздухот е поврзано со многу несакани настани за време на бременоста“, предупредува тој.

„Приближно 30 отсто од неплодните парови имаат необјаснета неплодност“, напишаа Ли и колегите, истакнувајќи дека возраста, тежината и пушењето се добро познати фактори.

„Нашата студија покажува дека контаминацијата со мали честички може да биде неоткриен фактор на ризик за неплодност“.

Претходните студии покажаа мешани резултати, но беа засновани на групи луѓе кои исклучуваа неплодни парови или беа спроведени во клиники за неплодност, Ли рече:

„Примероците од нашата студија беа собрани од општата популација, така што нашите откритија можат да бидат поопшти“.

„Големината на ефектите што ги набљудуваме се чини дека е доста голема, што би било поврзано доколку се потврди во идните студии, особено во средини со ниско загадување“, рече Том Клеменс од Универзитетот во Единбург, Велика Британија.

Нивото на загадување во Кина е релативно високо, рече тој, но негативните ефекти врз репродукцијата се пријавени на многу пониски нивоа.

„Значи, очигледно слабиот квалитет на воздухот влијае на репродуктивниот систем како целина“, рече тој.

Latest News

Мицкоски: Жените се столб во семејството, во општеството и нивниот придонес кон одлуките, политиките и законите гради подобра иднина за сите нас

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, испраќа порака по повод 8 Март, Меѓународниот ден на жената Меѓународниот ден на жената се...

More Articles Like This