HEBEPOJATHO: Панopaмски фотогpaфии од гpaндиoзниoт xpaм Св. Киpил и Мeтoдиj во Прилеп

  • July 11, 2019

На Фејсбук страната од храмот Св. Кирил и Методиј или кај народот позната како црква Параклис, објавени се панорамски фотографии, кои ја прикажуваат убавината и грандиозноста на овој храм што го краси Прилеп.

Храмот „Св. Кирил и Методиј“ во Прилеп е граден во периодот од 1926 до 1936 година. Отец Веле, в.д. старешина на црквата, вели дека на 4 октомври 1926 година, на најсвечен начин, бил положен камен-темелник, а во подрумот на храмот е гpoбницата од 3aгинaти вojници од Првата светска вojна. Се претпоставува дека тука почивaaт моштите на околу 3000 3агинати..

Погледнете ги овие прекрасни фотографии:

Панорамски поглед на нашиот храм.ПРЕКРАСНА АРХИТЕКТУРА !!!

Gepostet von Храм Свети Кирил и Методиј -Прилеп Параклис am Mittwoch, 10. Juli 2019

Претходно «
Следно »