Hoв CKAHДАЛ НА PAШKOВСКИ: Потpoшил милиjapда за coфтвepcки лицeнци

Поврзано

Taжнa вecт: Пoчинa Кирил Псалтиров, дoajeн на мaкедонското глyмиштe

Денес на 08.05.2021 после долго и тешко боледување, во Скопје, почина Кирил Псалтиров доајен на македонското глумиште. Тој беше еден...

(Видео) „Oдимe нa EП“: Пoглeднeтe гo cпoтoт нa нaвивaчкaтa химнa нa нaшaтa фyдбaлcкa peпpeзeнтaциja

Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) го објави официјалниот спот на навивачката химна „Одиме на Европско првенство!“  на нашата фудбалска...

(Видео) Ceкоja чecт: Македонија oди нa Oлимпиjaдa – oвa e Македонецот кој обeзбeди oлимпиcка визa

Македонија оди на Олимпијада во престолнината на Јапонија! Македонскиот репрезентативец Дејан Георгиевски денеска на олимписките квалификации во таеквондо се избори...
- Advertisement -

Пред неколку месеци Инфомакс декаГенереалниот секретар на Владата, Драги Рашковски се одлучи да фрли милијарда на софтверско решение и да ги опреми компјутерите во Владата со оперативен систем Виндоус. Да бидеме попрецизни, Владата потроши околу 16 милиони евра за купување на софтвер односно 1.062.000.000 денари

Проблематично е сумата која Владата потроши за набавка на софтверски решенија од 16 милиони евра. Доколку за пример го земеме оперативниот систем Виндоус чија малопродажна цена е 100 евра со овие средства би се опремиле 160 илјади компјутери со софтвер од Мајкрософот.

Сепак на големо, со големи фирми или во нашиот случај држава, големопродажната цена на Виндоус 10 може да достигне и до 10 евра.

Дополнителен револт во јавноста создаде и фактот што кога почна на школската година, околу 40 илјади деца бња оставени без компјутери потребни за да ја следат онлајн наставата. Наставата учениците може многу лесно да ја следат на таблет кој може да се најде и за 50-тина евра по примерок. Ваквата набавка не би ја чинела Владата повеќе од 2 милиони евра, а со сумата од 16 милиони евра може да се набават 80 илјади лаптопи со цена од по 20 евра.

Инфомакс испрати и прашања до Владата на Република Македонија кои и после неколку месеци се уште не се одговорени, а се поврзани со оваа јавна набавка.

Ова се прашањата за кои Владата нема одговор:

-Моето прашање се однесува на една од последни јавни набавки на Секретаријатот во Владата на Република Македонија во која што се набавува „Софтверски пакети и информатички системи“ за потребите на Владата во вредност од около 16 милиони евра. Моето прашање е за каков софтвер станува збор, дали се работи за производи на „Мајкрософт“ поточно „Виндоус“. Зошто софтверот не е купен директно од фирма којашто произведува софтверски решенија туку од препродавач? И кои се критериумите за оваа јавна набавка?

Тендерот го добил конзорциум со само 200 евра пониска понуда од конкурентите. Рашковски склучил договор со фирмата „Аитоникс“, која го добила тендерот за софтверски лиценци во групација или конзорциум со уште една компанија „Крејон Македонија“, пишува Фокус.

– Набавката планирана за февруари 2020 година во мај била поништена откако до Комисијата за жалби по јавни набавки жалба поднела фирмата „Некстсенс“. Иако Секретаријатот ја прифатил жалбата и го поништил тендерот, веќе следниот ден распишал нов тендер за софтверски лиценци со нови услови, односно во повторената постапка не се бара ниту еден од од условите во поништената постапка, пишува Фокус.

За да обезбеди Мајкрософт или еквивалентни софтверски лиценци и сервиси за државните и образовните институции, „Аитоникс“ склучил 56 договори за јавна набавка во вредност од 1.062 милијарди денари, пишува Фокус.

Иако „Аитоникс“ ги исполнува финансиските услови од тендерот, парнерот „Крејон Македонија“ од формирањето во 2018 година остварил 0 денари приходи, пишува неделникот.

Линд од оригиналниот текст на Инфомакс.

За Зaeв има за децата нема: Владата нaбaвилa coфтвер по цeнa од 80 илјади компјутери

Latest News

Cитyaциjaтa e зaгpижyвaчкa: Ceчeњeтo нa пpaшyмaтa вo Амазонија ce згoлeмилo зa 43 oтcтo

Сечењето на прашумата во Амазонија се зголемило за 43 проценти во април во споредба со истиот период минатата година,...

More Articles Like This