January 28, 2021, 2:50 am

Mc Millan TAC-50 – Снајпер со кој канадската армија бележи светски рекорди

Поврзано

Бpyтaлни тренинзи – како се обучуваат најелитните cпeцијални единици во светот?

Да се совладаш самиот себеси, да го победиш стравот, да ги поминеш границите на физичките способности: правила кои најсилните...

Русија со ново cмpтоносно изненадување: Прзентирана новата руска рaкета 9М333

Британскиот весник „Дејли мејл“ објави статија за новата руска ракета 9М333, која неодамна беше презентирана од одбранбениот концерн „Калашников“,...

Каракачанов: Македонците си ја претставуваат ЕУ како да е Југославија или Советскиот сојуз во кој ќе влезат со старата коминтерновско-југословенска политика

Политичарите во Скопје сметаат дека ќе можат со старата коминтерновско-југословенска политика да влезат во ЕУ и потоа, од позицијата во...
- Advertisement -

Mc Millan ТАC-50 (Мек Милан ТАК-50) е анти-материјална прецизна пушка со голем калибар и долг дострел. TAC-50 е базиран на претходни дизајни од истата компанија, кои првпат се појавија во доцните 1980-ти.

Од 2020 година тој го држи рекордот за најдолго потврдено убиство на снајперист. МекMилан прави неколку верзии на пушки од калибар 50 (12,7 mm), засновани врз истата сопственост, за воена, спроведување на законот и цивилна употреба. Се произведува во Феникс, Аризона, во Соединетите Држави од страна на Мекмилан оружје за производство.

TAC-50 е воено и оружје за спроведување на законот, кое е означено како C15 во канадската армија. Тоа е стандардно снајперско оружје со долг дострел (LRSW – Long Range Sniper Weapon) на канадската армија од 2000 година. Пушките од семејството TAC-50 гарантирано обезбедуваат 0,5 минути на групи со агол (MOA) со муниција за соодветно натпреварување под идеални услови.

Мек Милан TAC-50 е снајперска пушка, со со рачно полнење, со ротационен затворач со забравување. Големиот затворач има двојни предни брави за заклучување, а неговото тело има спирални фуги за да ја намали тежината.

Пушката се полни од магацин (шаржер) што можe да се оддели, стандардно полнење со по 5 куршуми. Лежиштето на цевката е направена од стаклопластика од Мек Милан Стокс и е дизајнирана да се користи во акција само од бипод. Кундакот е прилагодлив за должина на влечење и може да се отстрани за компактно складирање. Пушката нема отворен механички нишан, може да се користи со различни телескопски уреди за дневно и ноќно дејство.

TAC-50 A1
Во 2012 година беше воведена варијантата TAC-50 A1. TAC-50 A1 има нов магацин проѕирен изработен од стаклопластика со агол што е за 5 ин (127 mm) подолг од TAC-50. Ова ја поместува точката на рамнотежа за биподот напред. Акцијата вклучува интегрален образ и монопод на кундакот со опција за вертикално прилагодување. Акцијата вклучува помал стисок налик на пиштол за да одговара на поширок спектар на форми на рацете, со и без нараквици.

TAC-50 A1-R2
Варијантата TAC-50 A1-R2 беше претставена во 2012 година заедно со варијантата TAC-50 A1. Варијантата A1-R2 е во основа систем на пушка TAC-50 A1 со систем за ублажување на хидрауличен повратен удар (комерцијален хидрауличен клип во кундакот) додаден за да се намали значителната количина на повлекување на генерирана комора од 0,50 BMG и со тоа да се зголеми удобноста на корисникот при користење.

Канадски снајперист од JTF-2

Светски рекорд
Засега ненаведен канадски снајперист од ЈТФ-2 (Joint Tactiacl Forces-2) со ова оружје го направи најдолгото забележано убиство на снајпери во историјата со ова оружје во Ирак. Тој го извршил убиството на 22 јуни 2017 година. Канадскиот снајперист потврдено уби стрелец на ИСИС од 3.540 метри (3.870 јарди; 2.20 милји).

Претходниот рекорд од 2.475 метри (2.707 јарди; 1.538 милји) го постави британскиот снајперист Крег Харисон во 2009 година со помош на снајперска пушка L115A3 со долг дострел L115A3 комора со куршум „Лапуа магнум“ .338.

Три од најдобрите пет најдолги растојанија на евидентирани убиства на снајперисти биле направени со пушката Mc Millan TAC-50, и сите од канадски војници.

Покрај кандаската армија, снајперот се наоѓа во вооружување во специјалните единици на САД, Франција, Грузија, Италија, Филипини, Турција, Јордан и Украина.

Канадски снајперски тим

Latest News

Тасевски: Според големата Финска Реформаторка родот е флуиден, легнуваш како машко, се будиш како девојче

Актерт Сашо Тасевски реагираше на контроверзните реформи во образованието кои власта планира да ги спроведе во најкраток можен рок. „Наскоро...

More Articles Like This