May 16, 2021, 9:24 am

Oбичaj кoj нeмa никaквa врcкa co хpиcтиjaнcтвoтo: Oд кaдe зajцитe ce нajдoa нa пpaзникoт Beлигдeн?

Поврзано

- Advertisement -

Иако ова животно нема никаква врска со црквата, па ниту со Исусовото воскресение, последната деценија зајаците станаа најпрепознатлив симбол на Велигден, па дури и во нашите краеви.

Зајаци кои носат јајца?

Зајаците можеби ги нема во Библијата, но затоа, паганските верувања се преполни со приказни за нив. Оригиналното „велигденско зајаче“ е антички симбол на плодност и преродба.

Легендата најверојатно потекнува од англосаксонскиот регион. Постои приказна за божицата на пролетта и повторно раѓање на Еостера, чиј придружник е зајак.

Имено, според овој мит, една година, божицата доцнеше со доаѓањето на земјата и мразот, а зимата траеше до мај. Кога конечно пристигнала, во шумата нашла птица што умира.

Легендата вели дека овој зајак во суштина бил птица, тој положил јајце во чест на божицата која го спасила од смрт. Зајакот ќе ја пречекаше божицата со јајца секој пат кога таа, точно на време за пролетната рамноденица, ќе дојдеше на земјата и ќе донесеше пролет.

Зајаци кои носат поклони

Спојувањето на зајаци со јајца и Велигден веројатно се случило на почетокот на 16-тиот век во Германија, каде има записи за тоа колку децата со нетрпение го чекале доаѓањето на „Остер Хоус“ – зајак што положува јајца во гнездата на боја на Велигденското утро.

Овој обичај беше пренесен на германските имигранти во Америка на почетокот на 18-ти век, а глобализацијата, масовната култира и забавната индустрија го направија останатото во последните децении – Остер Хоус Велигденско зајаче или Велигден зајче, стана најголемиот комерцијален симбил на Велигден.

Зајакот најпрво пристигна во нашиот регион во оние места што беа во контакт со германската култура, а подоцна, на почетокот на 20 век (што може да се види од честитките и велигденските разгледници во тоа време), се прошири и во другите региони.

Latest News

Дневен xopockoп за 16. мај 2021 година

Дневен хороскоп за недела, 16. мај 2021 година. Бик 21.4- 20.5. Љубов Ви претстои играње игри во кои вие глумите. Пресечете го...

More Articles Like This