OДГOBOPHOCTA KPИBИЧНА, ЈОВЕВСКИ ГО MPЗИ ДА ОТИДЕ ВО „ОХИС“: Oбвинитeлствoтo нeмa излезено на терен во „ОХИС“ за да поведе постапка пpoтив oдгoвopнитe

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Ова е извадок од Кривичниот законик на РМ. Одредбата е актуелна поради хавараијата во ОХИС. За да постои ова дело, потребно да бидат исполнети неколку услови:

-да станува збор за отров (супстанцата излеана во ОХИС несомнено е отров)

-да е предизвикана значителна опасност за телото на луѓето (хаваријата е во непосредна близина на населени места, но во прашање е здравјето на луѓето кои биле внатре)

-став 2 се однесува на мерките кои требало да ги преземе, а евентуално не ги презеле службеното или во овој случај одоговорното лице од компанијата која ги вршела работите со отровот

– став 4 ја покрива ситуацијата кога до хаваријата дошло поради небрежност што би значело дека треба да се провери дали компанијата и одоговрните лица ги презеле сите потребни мерки за да не дојде до тоа – на пример дали ако проблем е некој вентил, неговата функционалност била проверена пред да се зпаочен со операцијата со отровот и сл.

За да се провери сето ова, задолжително е, и не подлежи на субјективна оценка, излегување на јавен обвинител на лице место. Можел да ги земе со себе и сите оние што на времето држеа прес конференции со маски, како Шеќеринска, на пример. Колку што ни е познато, досега нема информација дека јавен обвинител тоа го сторил.

Latest News

Еве како изгледа кога имате колега пештерски човек

Во секоја компанија постојат луѓе кои со своето однесување ги нервираат другите. Од тоа како го паркираат автомобилот, па до...

More Articles Like This