Oчитe впepeни вo Путин: Рускиот пpeтceдaтeл дoнеce oдлyкa oд кoja ќe зaвиcи cyдбинaтa нa cвeтoт

Поврзано

- Advertisement -

Претседателот на Русија Владимир Путин поднесе во Државниот парламент нацрт закон за раскинување на Договотот со отвореното небо од страна на Русија.

Документот е внесен во вторникот во базата на податоци на долниот дом на парламентот и бил испратен до претседателот.

Руската влада на 5. мај одлучи да го одобри и да го поднесе на шефот на државата предлогот за раскинување на Договорот.

Министерството за надворешни работи објави на 15. јануари дека ќе започне процедура за Договорот. Министерството истакнало дка откако САД го повлекле договорот „значајно е нарушена рамнотежата на државите- учеснички во Договорот.

Договорот за отвореното небо беше една од мерките за градење на довербата во Европа по Студената војна кој овозможи на 34 држави да потпишат отворено собирање на информации за меѓусебната воена сила и воените активнсти.

Постапката за повлекување на Соединетите држави од Договорот за отворено небо започна на 22 мај 2020 година, а заврши на 22 ноември.

Извор: srbijadanas.com

Latest News

Ивановска: Кулите кај „Холидеј Ин“ се договорена зделка

Претседателката на Државната комисија за спречување на корупцијата, Билјана Ивановска, истакна дека јавниот интерес е сериозно загрозен на сметка...

More Articles Like This