October 25, 2021, 9:07 am

Tурција откри големо наоѓалиште на злато со резерви од околу 99 тони

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

 Турција откри големо наоѓалиште на злато чии резерви се проценуваат на 99 тони, што е еквивалентно на околу шест милијарди долари.

Според првичните проценки, експлоатацијата на злато може да започне за две години.

Депонирањето на овој благороден метал се наоѓа на земјиштето со кое управува компанијата Губреташ, која инаку се занимава со производство на ѓубрива, пренесува порталот Индикатор.

Акциите на оваа компанија скокнаа за дури десет проценти на Истанбулската берза по веста за откривањето на депозитот на злато, пренесува Танјуг.

Турскиот министер за енергетика и природни ресурси Фатих Донмез во септември изјави дека оваа година земјата произведе 38 тони злато, надминувајќи го минатогодишниот рекорд.

Турција постави цел за десет години да го зголеми ископувањето злато на 100 тони годишно. Рударството на злато во земјата започна во 2001 година, а во првата година беа ископани 1,4 тони.

Вкупните набавки на злато од турската централна банка годинава се очекува да изнесуваат 170 тони, според Индикатор, повикувајќи се на агенцијата АФП.

Latest News

(Фото) Aнкeта на ИПИC: Пoбeда на ВМРО-ДПМНЕ дoкoлку cлeдната нeдeла имa пapлaмeнтapни избopи

ВМРО-ДПМНЕ ќе биде победник доколку следната недела се одржат парламентарни избори, покажуваат резултатите од анкетата која ја споведе Институтот...

More Articles Like This