КОЛУМНА

Никој од Македонија нема да се најде на црната листа на Бајден

Навистина некогаш ми е непријатно кога ќе видам кој се е дел од новинарската професија. Трет ден по ред читам новинари, аналитичари, колумнисти и бивши дипломати како го толкуваат декретот на Американскиот претседател Џозеф Бајден. Само не можам да донесам...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: „Кaбaeт“

По сила на нештата, имајќи ја предвид мојата посветеност да се расчисти криминалот поврзан со стечајот на Еуростандард банка, денес повторно сакам да споделам со вас мои размислувања, анализи и заклучоци. Минаа 10 месеци од упокојувањето на Еуростандард банка. До...

Koлумна на Трифун Костовски: „Микpocaм Пpилeп“

Денеска сакам да ја споделам со вас радоста која што ја почувствував, гледајќи ја документарната емисија за зачетокот и развојот на фирмата Микросам што претставува еден уникатен пример во македонската реалност од 90-те години наваму. Микросам е пример на...

Koлyмна на Ристо Никовски: „Koдификaциjaтa нa македонскиот jaзик нe cмee дa ce cпoмeнyвa вo никaкви дoкyмeнти“

Ако некој навистина мисли дека Вашингтон и Брисел, следени од Берлин, Париз... се на наша страна во однос на бугарската ѕверска агресија, длабоко се лаже. Неспорно е само дека сите сакаат блокадата да се надмине бидејќи ја покажува нивната...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: „Зa мaкeдoнcкитe paбoти“

Убеден сум дека многумина очекуваат дека денешнава колумна ќе биде посветена на Еуростандард банка, меѓутоа одлучив да ве одморам од оваа тема, а и себеси, бидејќи и во иднина ќе пишувам на тема Еуростандард банка сѐ додека не се реши...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: „Од гpeшкa вo гpeшкa – Пендаровски нe cмee дa кopиcти oфициjaлни ycлyги нa Paдев“

Најновата вест дека Пендаровски ќе патува заедно со бугарскиот претседател, Радев, на чествувањето на браќата Кирил и Методи во Рим, е во најмала рака – изненадувачка. Радев ќе дошол во Скопје и заедно ќе продолжеле за Рим, со неговиот...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: „Зoштo?“

Во нашето секојдневие секогаш има повеќе прашања отколку одговори. Од неодамна станав дел од социјалните мрежи во Македонија со цел подобро да ги запознаам моите сограѓани и сограѓанки, а истовремено и тие да ме запознаат мене. Дружењето ни стана секојдневно...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: „Вapхеј e aпcoлyтнo вo пpaвo“

Кој е денеска главниот проблем на Македонија?Бугарската блокада на нејзината интеграција во ЕУ.Врз основа на што се базира ваквата бугарска политика?Коренот на таа политика е Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу двете земји, потпишан на 1 август 2017...

Koлyмнa нa Мирка Велиновска: „Cитe cojyзници нa Хитлep“

Колективниов запад ги стави на увид на целото човештво своите комплекси на инфериорност и љубомора наспроти Русија на овој 9-ти мај, 2021 година. Дефицитарноста во морал, етика, солидарност и човештина, не им дозволи и овој пат, макар пригодно, да...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: „Caмoвoлиe“

Денес би сакал да се осврнам на самоволието, кое се чини го следи секој чекор од нашето општество и кое е сѐ повеќе и повеќе присутно во нашето секојдневие, а, еве и меѓу поединци од власта и спортски федерации. Почитувани пријатели,...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Бoлницитe зaтвopиja дeл oд кaпaцитeтитe нaмeнeти зa koвид пaциeнти: Ha инфekтивнитe oддeлeниja вo земјава ce лekyвaaт 65 лицa

Во изминатите 24 часа во ковид центрите во болниците низ земјава е пријавено дека се лекуваат вкупно 65 пациенти...
- Advertisement -spot_img