October 27, 2021, 8:36 pm

КОЛУМНА

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Ocтaвки

Се надевам дека нема да ми замерите што и денеска ги прозивам институциите во системот на нашата држава, во континуитет од 14 месеци, да дадат одговори на конкретни прашања околу стечајот на Еуростандард банка. Молкот и понатаму царува, информации...

Koлyмнa нa Кирил Миноски: Пpoпaднaти дpжaви

Во својата книга Зошто нациите пропаѓаат: Потеклото на моќта, просперитетот и сиромаштијата, економистите Дарон Аџемоглу и Џејмс Робинсон, сумирајќи ги резултатите од низа истражувања, ја докажуваат тезата дека разликите во економскиот и социјалниот развој на различни држави се должат...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Инcтитyции

Во денешнава колумна сакам да споделам чувство кое ме мачи подолг временски период и имам чувство како да сум прелажан во својата матична држава, токму од своите сограѓани преку институциите на системот. Многумина мојот погоре наведен збор, прелажан, ќе...

Koлyмнa на Трифун Костовски: Вpeмe нa coмнeжи

За жал, морам да констатирам и со вас да ја споделам мојата констатација, дека сѐ повеќе врз плеќите ни тежат сомнежите и недовребата за нашето општествено опкружување. Сомнежи или опасности кои нѐ демнат самите нас, нашите најблиски, пријатели, но...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Пaтoт нa пoлжaвoт

Почитувани пријатели, Денес сакам да се посветам на тема која е длабоко вкоренета во нашата македонска реалност, што во основа претставува еден голем хендикеп, како за граѓаните на Република Македонија, а уште повеќе за секој поединец. Долгата и болна транзиција на...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Тpeтo дoбa

Почитувани пријатели, Денес би сакал да споделам со вас мое размислување околу животот на секој поединец чиј животен пат стигнал до трето доба. Ако првата доба од животот ја идентификуваме како образование, подготвувајќи не нас луѓето за животните предизвици, втората доба од нашите...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: 30 гoдини мaкeдoнcкa нeбиднинa

Поминаа веќе 30 години откако се распадна југословенската федерација и Македонија стана независна држава. Иако тогашните македонски лидери не беа воопшто подготвени за независност, а беше повеќе од очигледно дека Југославија се распаѓа, имавме многу повеќе среќа отколку знаење...

Koлyмнa на Трифун Костовски: Иcтpaгa

Почитувани пријатели, Во неколку наврати ја споменав соспствената истрага околу стечајот на Еуростандард банка која  во континуитет се води. Причина да ја насловам колумната ИСТРАГА е токму барањето на оштетените штедачи да излезам во јавност и да ги обелоденам сите...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Кермес

Би сакал со вас да ја споделам  вистината за тоа што мене ми се случува во изминативе 15 години со угостителскиот објект кој се наоѓа во најцентралниот дел на градскиот парк, а тоа е објектот Кермес. Кермес, синоним на Скопјани...

Koлyмнa нa Трифун Костовски: Дo кoгa?

Повторно ќе се навратам на темата поврзана со неразумниот стечај на Еуростандард банка, иако сум убеден дека Вас граѓаните, секојдневно ве бомбардираат политичките партии во предвечерието на локалните избори предвидени кон крајот на октомври, оваа година, а сигурен сум...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Мицкоски: Секој атом од енергијата ќе го вложам да направиме подобри услови за живот, веќе правиме планови за силни промени каде победуваме

Планирам секој атом од својата енергија да го вложам да работам за граѓаните, да бидам нивен сервис, да направиме...
- Advertisement -spot_img