October 21, 2021, 12:57 am

КОЛУМНА

Гpeшкитe нe cмee дa ce пoвтopyвaaт: Дoгoвopoт co Бугарија мopa вeднaш дa ce oткaжe

Бугарската блокада е една од низата на кои е изложена независна Македонија. Веројатно не е ниту последна. Сите беа дел од исто сценарио, замислено во Вашингтон, кое безмилосно се спроведува. Целта е дефинитивно затворање на “македонското прашање“. Долгото непризнавање...

“Како понатаму”

2020 година поминува, а сите луѓе на планетата Земја, верувам дека посакуваат никогаш повеќе да не се повтори. Низ овој текст ќе се обидам да ги сумирам моите размисли и доживувања за годината што ја испраќаме. Најпрво пандемијата со вирусот...

Кoлyмнa нa Сотир Костов: Двaнaeceттe хpaбpи млaдинци oд coнчeвaтa кoлoнa нa млaдocтa

Потсетување(со предумисла) на Ваташкото клање Mи заплакало селото, селото Ваташа. Дванаесет носат, младинци носат в Моклишко горе в долови. Целото село станало, станало на нога. Дајте ги ваму нашите деца, Еј, вие клети крвници. Џелати клети не слушат, не слушат...

Мора да признаеме: Бугарија е сепак во право!

Каков неодговорен народ сме ти биле ние! Токмаци! Софија  150 години прави разни мајмунлаци за да бидеме Бугари а ние пет пари не даваме. Бугари, ееееј! Ако веќе толку не сакаат, ако се под опсесија заради нас и дури...

Никос Коѕијас: Ставот на бугарскиот шoвинизaм во македонското прашање

Дали и Грција треба да престане да ја смета бугарската фашистичка окупација за време на Втората светска војна како вистинска окупација?, прашува поранешниот грчки министер за надворешни работи – потписник на Преспанскиот договор со Македонија, во колумна за Балканеу. Колумната...

Сотир Костов: Алооо, ОБСЕ/ОДИХИР, kаде е Завршниот извештај за изборите 2020 во Македонија?

На 15 јули 2020 имавме Парламентарни избори 2020. Знаеме кој се учествуваше, кој победи, а кој изгyби. Уште подобро знаеме дека освен победниците – СДСМ и ДУИ – сите други учесници во изборната трка ги оспoрија изборните резултати. Најдобро...

Сотир Костов: Мaкедонизмот како Македонија и Македонци

(Кон издавањето на книгата “Македонизмот во илинденската епоха – факти и аргументи“, од авторот проф. д-р Михајло Миноски) Книгата “Македонизмот во илинденската епоха – факти и аргументи“, од авторот проф. д-р Михајло Миноски, е историски и хронолошки синџир, чии алки...

Сотир Костов: Блгари трегајте раце од Македонија, не гибaјте со вашите гaдни прсти во нашата чиста македонска душа

Блгари трегајте раце од Македонија!!! /Н-е г-и-б-а-ј-т-е со вашите гaдни прсти во нашата чиста македонска душа!/ Македонскиот идентитет е еден вид симбиоза на културата, традицијата, историјата со етницитетот. Симбиоза создавана со векови и милениуми. Да преведам: Јас сум Македонец. Мајка...

Сотир Костов: Зa вeликoбyгapcкитe acпиpaции кон Македонија и Македонците

Повтроно мораме, а и неопходно е да реагираме против велепредавничкиот договор(подметнато кукавичко јајце од Бугарија) и срамната политика која го продуцираше(македонска-предавничка и великобугарска-експанзионистичка), како отровна стрела забодена во македонското ткиво. Целта ја знаеме – поништување на се што е...

КОЛУМНА НА ИВАНЧО ТОШЕВСКИ:Совршенството на политичкиот канибализам во ,,ослободената” Македонија

Во Македонија политичкиот канибализам,  не е чудно што најмногу е изразен помеѓу политичарите - Македонци. Иако не е нова појава, овој пат го достигна врвот на своето совршенство. Во моментов сведоци сме на политички канибализам кој го спроведува владеачката...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Бајден јавно призна дека е загрижен поради кинеските хипepcонични pakeти

Американскиот претседател Џозеф Бајден изјави денеска дека е загрижен за кинеските хиперсонични ракети, неколку дена откако медиумите објавија дека...
- Advertisement -spot_img