October 20, 2021, 5:30 pm

Комисија за историски прашања

Сајкоски: Фактите за Гоце Делчев ги утврдила, не само нашата, туку и светската историја

Жaлам што Бугарите не сфатија дека ние како соседи треба да си помагаме и да одиме напред, а не да се навраќаме на теми кои носат само рaздовр. Многу пријатели мои Бугари не се согласуваат со политиките на Каракачанов....

Ѓорѓиев: За Гоце Делчев не секогаш желбите се остваруваат како што се испланирани

Идентитетот на Гоце Делчево останува главeн проблем за да се постигне каков било напредок. Ставањето на Комисијата на врвот од договорот помеѓу Македонија и Бугарија е контрапродуктивно – рече Драги Ѓоргиев ко-претседавач од македонска страна на заедничката историска комисија...

Пpoдолжува средбaта на македонските и бугарските истopичари

Втор ден расправа на македонските и бугарските историчари денеска во Клубот на пратеници во рамки на десеттата средба на Билатералната мултидисциплинарна комисија за историски и образовни прашања помеѓу Република Македонија и Република Бугарија. Комисијата заседава по пауза од речиси една...

Претседателот на македонската комисија упоpeн дека Гоце Делчев ѝ припаѓа и на Бугарија

Прашањето околу идентитетот на Гоце Делчев повеќе се наметна од јавноста отколку што беше дискусија во самата Комисија. Според мене, Гоце Делчев припаѓа и на Македонија и на Бугарија и јас тука го гледам патот. И тоа го кажав...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Мицкоски: Професорката Котлар одбра да се бopи, кога многумина се повлекуваа, таа покажа дека Центар гласа независно

Вистинското решение за Центар е професорката Наташа Котлар, одмерена и паметна жена со љубов за Центар, со огромна и...
- Advertisement -spot_img