September 26, 2021, 6:18 pm

кривичен законик

Измeнитe вo Kpивичниoт зaкoник ќe внecaт poдoви димeнзии вo дeфиниpaњeтo нa kpивичнитe дeлa

Интервенција во Кривичниот законик заради употреба на родово сензитивен речник, наспроти родово неутралниот, кој моментално се употребува, вметнување на родовата перспектива, гарантирање дека родовите димензии се земени предвид во дефинирањето на кривичните дела и постапките за спроведување на овој...

Нajмaлкy 8 гoдини зaтвop зa тoj штo нaмepнo ќe пpeдизвикa шyмcки пoжap вo Македонија

Во македонскиот Кривичен законик, во главата за кривичните дела против животната средина и природата, во членот 227 пропишано е и кривичното дело „Предизвикување шумски пожар“. „(1) Тој што ќе предизвика шумски пожар па поради тоа ќе настапи штета од големи...

Измeни во Kpивичниoт зaкoник: Haпaдoт вpз нoвинap ќe ce kaзнyвa кaкo нaпaд вpз cлyжбeнo лицe

Бојан Маричиќ, министерот за правда на дискусијата за заштита на новинарите, организирана од Шведската амбасада, изјави дека приоритет на Министерството за правда е создавање најдобри можни услови во однос на слободата на говорот и непречено работење на новинарите и...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Кампањата на СДСМ ќе почне од Битола

Караванот „Најдоброто за мојата општина“ утре ги започнува своите активности во рамки на кампањата за претстојните локални избори, соопшти...
- Advertisement -spot_img