Архива на ознаки мозок

ШТО СМЕ ЗАПА,ЕТИЛЕ , ЗАПАМЕТЕНО Е : Келиите задолжени за паметење се развиваат до 13. година!

  • March 11, 2018
  • Коментари
Најновото истражување при Универзитетот од Калифорнија во Сан Франциско покажува дека дел од човечкиот мозок, кој е важен за паметење и учење, престанува да создава нови келии околу 13-та година. Откритието кое е објавено во списанието “Nejčer”, вероватно допрва ќе ја заостри расправата за можно лечење на човечкиот мозок по пат на т.н. “неврогенеза” или […]

Што се случува во мозокот непосредно пред смртта?

  • March 6, 2018
  • Коментари
Бран електрична активност во нашиот мозок наречен „депресија што се шири“ дејствува во нашиот мозок во последните моменти пред да настапи смртта, открија научниците. Експертите кои ги истражуваа активностите на мозочните клетки кај пациенти кои умираат откриле бран активност што настапува пред да дојде „судниот час“. Истражувањата исто така покажуваат дека активноста е застапена уште […]