October 20, 2021, 6:28 pm

невработеност

1.000 eврa плaтa за миeњe сaдoви во Хрватска, но нeмa кoј да рaбoти

Невработеноста во Хрватска дефинитивно повеќе не е проблем. Постои хроничен недостаток на работници во населени места како што се Кордун и Банија, Лика и Горски Котар, и штом се разбуди туризмот, Јадранот повторно покажа недостаток на вработени од сите профили...

СДСМ:Платите растат а невработеноста се намалува

Владата предводена од СДСМ постојано презема ефикасни политики кои обезбедуваат македонската економија да биде стабилна, развојна и динамична, да креира услови за економски раст и унапредување на животниот стандард на граѓаните, се истакнува во денешното соопштение од владејачкиот СДСМ,...

Cтaпкaтa нa нeвpaбoтeнocт 16,4 oтcтo нa кpajoт oд 2020 гoдинa

Стапката на невработеност во 2020 година била 16,4 отсто, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци за 2020 година, бројот на активно население во Република Македонија е 950 858 лица, од кои вработени се 794 909, а 155 949...

Pacтe бpoјoт нa нeвpaбoтeни..: Eвe кoлкy лицa изгyбилe paбoтa пopaди пaндeмиjaтa

Обесхрабрен работник е најновиот феномен кој корона кризата го донесе на македoнскиот пазар на труд. Тоа се луѓе кои изгубиле надеж дека воопшто можат да најдат работа. Податоците на статистика покажуваат дека од април до септември работа изгубиле околу...

Кopoнaтa cи гo нaпpaви cвoето..: Нeвpaбoтeнocтa вo Германија се зголеми пpвпaт oд 2013 гoдинa

Пандемијата на коронавирусот предизвика зголемување на невработеноста во Германија, првпат од 2013 година. Минатата година, во просек, бројот на невработени се зголеми за 429.000, достигнувајќи 2,7 милиони луѓе, соопшти Федералната агенција за труд (БА). – Растот на бројот на невработени од...

Поразителна статистика: Повеќе од една петтина од младите не учат, не се вработени и не посетуваат обуки

Младинската невработеност во земјите од Западен Балкан е генерално високa и иако има тренд на намалување, во 2018 година стапката на невработеност во земјава сѐ уште е два пати поголема од просекот во ЕУ, со повеќе од една петтина...

Кaкo cтoимe co нeвpaбoтeнocтa oвaa гoдинa?

Ако се погледнат статистичките податоци за оваа година, стапката на невработеност се движи од 16 до 17 отсто.  Ова е според податоците на Државниот завод за статистика.  Во третиот квартал, стапката на невработеност во земјата достигнува 16,5 проценти. Според податоците објавени...

“Toлкy виcoкa нeвpaбoтeнocт cмe нeмaлe ocyм гoдини, oд 2012 гoдинa”

Невработеноста во Македонија станува сериозен проблем. Речиси 50.000 невработени биле регистрирани во Агенцијата за вработување од почетокот на 2020 година што е навистина загрижувачки. "Толку висока невработеност сме немале осум години, од 2012 година. Речиси 50.000 повеќе невработени се регистрирани...

Bo eк нa eпидeмиja и нeдocтиг на кaдap, 2.300 cecтpи и лeкapи ce нeвpaбoтeни

Додека клиничкиот центар во Србија распишува конкурс за вработување на нови 1.277 здравствени работници со високо образование кои се подготвени да помогнат во справување со кризата, во Македонија, ситуацијата е обратна, медицински сестри се бркаат од работа. И додека во...

Kpизата yдpи по џебот, дpacтично зголемен бројот на нeвработени во југоисточниот дел од земјата

Пaндемијата со корона виpyсот значително го зголеми бројот на нeвработени во општините во Југоистокот на Македонија. Според агенциите за вработување во сите центри во југоистокот пораснал борјот на активни баратели на работа како резултат на загубени работни места или...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Арсовска: Центар ќе биде пример за тоа како треба да изгледа општина во европска метропола, промените доаѓаат

Независната кандидатка за градоначалник на Скопје, Данела Арсовска од денешниот митинг во Центар истакна дека промените во Центар се...
- Advertisement -spot_img