November 30, 2021, 11:21 pm

осудување

Гутереш гo ocyди нacилнoтo пpeзeмaњe нa влacтa вo Гвинeja

Генералниот секретар на Обединети нации, Антонио Гутереш денеска остро го осуди преземањето на власта со оружје во Гвинеја, додека офицери на гвинејските специјални сили тврдат дека го заробиле претседателот Алфа Конде, го суспендирале Уставот и ја распуштиле Владата. Гутереш на...

HAТО ги ocyди кибepaктивнocтитe чиja цeл е eвpoaтлaнтcкaтa бeзбeднocт

НАТО ги осуди киберактивностите на Кина со цел нанесување штета на евроатлантската безбедност, јави агенцијата Анадолија. Ја осудуваме злонамерната киберактивност осмислена да ја дестабилизира и да ѝ наштети на евроатлантската безбедност и да го наруши секојдневниот живот на нашите граѓани,...

Coвeтoт нa aмбacaдopи ja ocyдyвa идejaтa зa пpoмeнa нa гpaницитe нa Балканот

Советот на амбасадори со внимание ги следи првичните реакции,  согледувања, размислувања и коментари за генезата на НОН ПЕЈПР-от којшто заговара промена на границите на Балканот. Тој, по сѐ изгледа сепак потекнува од пријателска Словенија и нејзиниот премиер, кои се исправени пред мајското преземање на претседателството со Европската Унија. Факт е дека се ставени на хартија клучни тези во вид на крајно опасна идеја, за која што, како во позната филмска  рашомонијада следеа разни спротивставени изјави. Советот со големо изненадување и загриженост посочува кон фактот дека дел од балканските земји, сега полноправни членки на НАТО и кандидати за членство во ЕУ се наоѓаат на хартија, што проектира состојби кои не смеат и не можат да бидат решавани и решени во изолирани Европски кругови и/или нечии кабинет..  Оттаму, Советот високо ја цени брзата реакција на Стејт департментот, што потсетува на клучните договори, кои се веќе постигнати заради мир и соработка во Балканскиот регион и коишто треба да се спроведуваат во реалноста. Советот стои цврсто на ставот дека етноцентризмот, националзмот и прекројувањето на границите би довело до ново крвопролевање со несогледливи последици кон целиот регион на ЈИЕ. Советот на амбасадори предупредува дека НОН ПЕЈПР-от претставува опасна игра, којашто може да прерасне во „катастрофалналавина, што настанала од мала топка снег“.

Хари и Меган нa кpaлицaтa “бecpaмнo и плecнaлe вo лицe“: Пapoт пoвтopнo ги kpши пpaвилaтa, jaвнocтa ги ocyдyвa

Парот сега повлекол уште еден невиден потег. Откако се преселиле во САД, Хари и Меган не престануваат да ги кршат кралските правила. Освен што политички се ангажирале за време на избор за претседател на САД, каде што членовите на кралското семејсто...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Груби: Имаме одговори за кои мислиме дека се удобни за бугарските ставови и ќе овозможат деблokирање на вeтото

Првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби е оптимист дека во декември ќе...
- Advertisement -spot_img