религија

Дeнecкa e Св. aпocтoли Јасон и Сосипатар

Свети Јасон потекнувал од Тарс, родниот град на апостол Павле кој се наоѓал на долниот дел од Мала Азија. Сосипатар пак, од Ахаја. Нив Павле ги спомнува во Посланието до Римјаните. Јасон бил епископ во Тарс, а Сосипатар во Иконија,...

Дeнecкa e Св. aпocтoл Cимeoн, eпиcкoп Еpycaлимcки

Свршеникот на Дева Марија, Јосиф, имаше брат по име Клеопа кој живееше во Ерусалим. Во неговото семејство се родија двајцата браќа Јаков и Симеон, кои подоцна еден по друг беа првите ерусалимски епископи. Свети Јаков го убија ерусалимците во 62...

Cпopeд кaлeндapoт нa МПЦ: Утpe e Свeтиoт cвeштeнomaчeник Василиј

Според календарот на МПЦ утре е Светиот свештеномаченик Василиј, епископ Амасиски. Зетот на царот Константин, Ликиниј, кој беше оженет со царевата сестра, се преправаше пред великиот цар дека е христијанин, но кога царот му даде да управува со целиот Исток,...

Ѓypѓoвдeн – Пpaзник нa oбнoвyвaњeтo нa пpиpoдaтa и нa живoтoт

Денеска е Св. великомаченик Георгиј – Ѓурѓовден, празник на обновувањето на природата и на животот воопшто. Свети Георгиј беше родум од Кападокија. Со Христос се запозна во својот дом. Кога татко му пострада за Христа и прими маченички венец, тој...

Oбичaj кoj нeмa никaквa врcкa co хpиcтиjaнcтвoтo: Oд кaдe зajцитe ce нajдoa нa пpaзникoт Beлигдeн?

Иако ова животно нема никаква врска со црквата, па ниту со Исусовото воскресение, последната деценија зајаците станаа најпрепознатлив симбол на Велигден, па дури и во нашите краеви. - Зајаци кои носат јајца? Зајаците можеби ги нема во Библијата, но затоа, паганските...

Дeнecкa e Beлики Пeтoк, дeнoт нa cтpoгиoт пocт вo cпoмeн нa pacпнyвaњeтo нa Иcyc Хpиcтoc

Православните и други христијански верници кои го следат Јулијанскиот календар денеска го одбележуваат Велики Петок, денот кога е распнат Исус Христос. Тој е дел од Страдалната седмица која ќе кулминира со прославата на Велигден, односно, на восреснувањето на исус...

Oбичaи зa Beлики Чeтвpтoк, eвe штo тpeбa дa нaпpaвитe co пpвoтo вaпцaнo jajцe

Во великата недела со обичаи и верувања особено е исполнет Велики четврток или Величетврток како што почесто се вика меѓу народот. Главен обичај што се изведува на овој ден и со посебно внимание е вапцувањето на велигденските јајца. Според...

Дeнecкa e Beлики пoнeдeлник – oвa мopa дa гo знaeтe зa блaжeниoт Јосиф

На светиот и велики понеделник, се сеќаваме на блажениот Јосиф, прекрасниот; се сеќаваме и, на од Господа проколнатата, исушена смоква. Почнуваат светите страдања на нашиот Господ Исус Христос, а пред тоа, како на Негов праобраз, се сеќаваме на прекрасниот...

Ни доаѓа Велигден: Koи ce нapoднитe вepyвaњa и oбичaи зa нajгoлeмиот Христијански пpaзник?

Велигден е најголемиот христијански празник, кој го одбележува и слави Христовото воскресение. Празникот се одбележува на нешто поинаков начин и обично на различни датуми (стар и нов календар), кај православието, католицизмот и протестантите. Празникот на воскреснувањето на Господ Исус Христос...

Спopeд кaлeндapoт нa MПЦ: Дeнecкa e Св. maчeник Евпсихиј

Мачеништвото на Евпсихиј паѓа во времето на владеењето на Јулијан (361-363 година), кој заради отпаѓањето под христијанството и враќањето на идолопоклонството во историјата стана познат по прекарот Отстапник. Евпсихиј потекнувал и живеел во Кесарија Кападокиска и од дете бил воспитан...
- Advertisement -

Latest News

Koлyмнa нa Мирка Велиновска: „Cитe cojyзници нa Хитлep“

Колективниов запад ги стави на увид на целото човештво своите комплекси на инфериорност и љубомора наспроти Русија на овој...
- Advertisement -