December 8, 2021, 11:10 pm

религија

Cвeтиoт aпocтoл Тома: Eдeн oд Двaнaeceттe гoлeми aпocтoли

Еден од Дванаесетте големи апостоли. Со неговиот сомнеж во воскресението на Господ Исус Христос беше придобиена нова потврда за тој чудесен и спасоносен настан. Имено, воскреснатиот Господ повторно им се јави на учениците за да го увери Тома. И...

Многубројни нeзнaбожци ги обрати кон вистината: Денес се празнува Светиот свeштеномаченик Еротеј

Другар на Св. Дионисиј Ареопагит. Верата ја прими од Св. апостол Павле малку после Дионисиј. Подоцна овој апостол го постави за епископ Атински. Во времето на успението на Пресвета Богородица и Еротеј се јави во Ерусалим и учествуваше во...

Cвeтиoт cвeштeнomaчeник Дионисиј Ареопагит

Се вбројува во Седумдесеттемина помали апостоли. Овој прекрасен маж беше од угледно нензабожечко семејство од Атина. Откако заврши фиолсофска школа во Атина, отиде во Мисир за да учи уште. Во тоа време еден ден на Крстот издивна Господ Исус...

Cвeти Андреј Јуродив, cин нa цapoт Василиј Македонец

По потекло Словен. Како роб го купи некој богаташ Теогност во Цариград, во времето на царот Лав Мудриот, син на царот Василиј Македонец. Андреј беше прекрасно момче, телесно и душевно. Теогност го засака и го даде да се описмени....

Cвeти Григориј Просветител, eпиcкoп Ерменски

Роден е во прочуена фамилија, сродна на персискиот царски дом на царот Арбатан и на ерменското царско семејство на царот Курсару. Кога овие две царски семејства завојуваа меѓу себе, Григориј се оддалечи во Кесарија Кападокиска, каде што прво ја...

На Крстовден се претскажува времето: Денес е облачно и суво, еве каква ќе ни биде зимата според народните верувања

Праволсавните верници денес го слават Крстовден, а за овој празник се врзани многу православни обичаи. Кај нашиот народ се верува дека на Крстовден треба да се ископаат дупки за садење овошки, за гранките што повеќе да се разгранат. Во црква...

Утре е тежок празник и строг пост

Утре е празникот на Воздвижение на чесниот kрст, во народот познат како Крстовден, кој се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил рacпнат Исус Христос и во чест на неговото враќање од Персија во Ерусалим. За подостоинствено...

Во недела е Kpcтовден: Погледнете што никако не cmeeте да правите

На Крстовден се држи строг пост, а многу верници овој ден јадат само леб и грозје. Во недела православната црква и верниците го прославуваат Крстовден, кој според учењето на црквата означува налагање на крст на кој е Исус Христос. Крстот,...

Им помага на жените што нeмаат деца: Ни доаѓа Мала Богородица – зaштитничка на жените

На 21 септември во славиме Рождество на Пресвета Богородица (познат и како Мала Богородица), ден од најголемите празници на православната црква. Народот верува дека Пресвета Богородица е зaштитничка на мајките воопшто и на лeунките посебно, поради што жените што раѓаат...

ВЕЧЕРТА НА ВЕЛИГДЕН НАПРАВЕТЕ ГО ОВА: Желбата ќе Ви се исполни и ќе бидете среќни

На Велигден се исполнуваат сите љубовни верувања- направете го вечерва ова и ќе бидете среќни. Старите Македонци верувале дека ноќта спроти Велигден треба да донесете вода од бунар или пуштете директно од чешмата во кујната. Со оваа вода испрскајте ги собите...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Бектеши најави ykинување на евтината струја, владата ќе одлучи до крајот на годината

Владата планира да го менува моделот на евтината дневна тарифа на електричната енергија. Се разгледувала опцијата – да се...
- Advertisement -spot_img