December 8, 2021, 10:37 pm

религија

Денеска се празнува Преподобна Теодора

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 септември. Денеска е Преподобна Теодора. Преподобна Теодора првин живееше брачен живот. Но, се случи така што самата се излажа, па го измами својот маж со некој друг човек. Уште истата вечер доживуваше...

Денеска се празнува Св. Јоаким и Ана

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември. Денеска е Св. Јоаким и Ана. Денешниот празник е органски поврзан со празникот од претходниот ден, со празникот на раѓањето на Богородица. Како и по сите поголеми празници, и по овој...

Денеска се празнува раѓањето на Пресвета Богородица – Мала Богородица

Македонската православна црква и верниците денес го одбележуваат големиот празник-раѓањето на пресвета Богородица, празник кој се нарекува и Мала Богородица. Денешниот празник се вбројува во 36 големи празници во црковниот календар обележани со црвени букви. Родителите на Пресвета Богородица Јоаким...

Денеска се слави Светиот маченик Созонт

Денеска е 7 септември (по стар стил) и се слави Светиот маченик Созонт. Родум од Ликаонија. Беше овчар, а во сè го држеше Божјиот закон и ги поучуваше своите врсници и другари во благочестието. Преку некое видение дозна дека ќе...

Денеска се празнува Св. пророк Захариј

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 септември. Денеска е Св. пророк Захариј. Свети пророк Захариј е таткото на свети Јован Крстител. Потекнуваше од свештеничкото Ароново племе. Син му Јован му беше даден кога тој и жена му Елисавета...

Денеска се слави Свети свештеномаченик Вавил

Денеска е 4 септември (по стар стил) и се слави Свети свештеномаченик Вавил. Овој голем и прекрасен човек, ако може да биде наречен човек, како што се изразува свети Јован Златоуст за него, беше архиереј во Антиохија во времето на...

Денеска е Свети маченик Мамант: Ниту во срцето ниту со устата нема да се одречам од мојот Бог Исус Христос

Денеска е 2 септември (по стар стил) и се слави Светиот маченик Мамант. Родум од Пафлагонија, од Теодот и Руфина, прочуени христијани. Неговите родители беа фрлени во затвор заради Христовото име. Во затворот прво умре татко му, а потоа мајка...

Денеска се празнува Преподобен Мојсеј Мурин

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 28 август. Денеска е Преподобен Мојсеј Мурин. Мојсеј беше Египќанец. Првин беше роб, а кога му се даде прилика избега од господарот и стана разбојник. Надарен со голема телесна снага и имајќи луда...

Денеска се слави Светиот маченик Фануриј

Денеска е 27 август (по стар стил) и се слави Светиот маченик Фануриј. Кој бил и кога живеел овој светител не се знае. Многу се почитува на Родос и на Крит. Од нашите краишта, се почитува во Прилеп и Битола. Во...

Денеска е Св. маченици Адријан и Наталија

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 август. Денеска е Св. маченици Адријан и Наталија. Свети Адријан и Наталија потекнуваа и живееја во Никомидија. Двајцата беа од богат род. Адријан, кој беше началник во преторијата, беше незнабожец, а Наталија...
- Advertisement -spot_img

Latest News

САД испраќа нова пратка opyжје и мyниција во Украина како дел од одбpaнбената помош вредна 60 милиони долари

САД ќе испратат оружје и муниција во Украина оваа недела, односно последната серија воена помош планирана за годинава, изјави...
- Advertisement -spot_img