October 27, 2021, 11:27 am

Ристо Никовски

Koлyмнa нa Ристо Никовски: “Иcтopиcкaтa“ кoмисиja co Бугарија мopa вeднaш дa пpeкинe co paбoтa

Член 8, став 2, од “Договорот за (не)пријателство, (не)добрососедство и (не)соработка меѓу Македонија и Бугарија“, гласи: “... со цел продлабочување на заемната доверба, двете договорни страни ќе формираат ‘Заедничка мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања’, на паритетна...

Koлyмнa нa Ристо Никовски – Пopaкaтa oд Caмитoт ЕУ-Балкан e jacнa: Пpoшиpyвaњe нeмa дa имa yштe мнoгy дoлгo

Прецизниот заклучок на самитот во Словенија, меѓу ЕУ и шесте балкански држави од чекалната, е дека Унијата нема да се проширува уште многу долго време. Факт е дека Брисел го реафирмира ставот  дека иднината на балканските држави е во...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: Дoгoвopoт co Бугарија мopa вeднaш дa ce oткaжe

Македонија нема друга опција освен веднаш да го откаже „Договорот за пријателство, добрососедство и соработка“ со Бугарија доколку Софија, без никакаво одлагање, не прифати да прекине со блокада на нашите преговри за членство во Унијата и официјално да се...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: 30 гoдини мaкeдoнcкa нeбиднинa

Поминаа веќе 30 години откако се распадна југословенската федерација и Македонија стана независна држава. Иако тогашните македонски лидери не беа воопшто подготвени за независност, а беше повеќе од очигледно дека Југославија се распаѓа, имавме многу повеќе среќа отколку знаење...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: Kaдe oди cвeтoт?

Историски факт е дека Втората светска војна беше во добра мерка резултат на недоволно балансираниот Версајски мировен договор, потпишан по завршетокот на Првата светска војна. Последиците по агресорите беа премногу ригорозни и создадоа широко незадоволство во Германија. Тоа отвори...

Koлyмна на Ристо Никовски: Maл Шeнгeн или Oтвopeн Бaлкaн e вaжeн peгиoнaлeн иcчeкop

Како и се’ друго кај нас, и иницијативата за Отворен Балкан наиде на различен прием. Добро е критички да се набљудуваат работите ама секогаш треба да се гледа и од поширок аспект. Нам, редовно ни недостасува (отворена) дебата за...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: ЗАЕВ: Зa jaзикoт и идeнтитeтoт нe ce пpeгoвapa – ОСМАНИ: Пpaшaњeтo зa jaзикoт дa ce peши co двe yнилaтepaлни изjaви

Нашата тотална неписменост и целосен аматеризам во надворешната политика најдобро ги илустрира МНР, Османи. Зборувајќи на Форумот во Преспа, тој го реафирмира нашиот став (“Вечер“, од 2 јули 2021)  дека – “И натаму останува предлогот прашањето за јазикот да...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: Бeзбeднocнa кoнфepeнција во Москва

На 23 и 24 јуни, беше одржана 9-тата Московска конференција за меѓународна безбедност. Учествуваа преку 700 претставници од 109 земји, од сите континенти, меѓу кои и 55 министри за одбрана. За жал, конференцијата беше бојкотирана од западните “демократии“ кои...

Никовски: Со Бугарија, ние го изгyбивме достоинството, тие не гaзaт, пoнижyвaaт и си играат мајтап со нас

Ние не направивме ништо, во однос на проблемот со Бугарија и тоа што таа земја не дозволи Македонија да ги почне преговорите со ЕУ, изјави поранешниот дипломат Ристо Никовски во емисијата „Филибастер“ на Радио Лидер. @Ние го изгубивме достоинството. Нашиот...

Koлyмнa нa Ристо Никовски: „Бyгapcкитe пoлитики ce дeл oд aмepикaнcкoтo cцeнapиo“

Ние можеме колку сакаме да се самозалажуваме ама интересите на САД и Бугарија, во однос на Македонија, се во голема мерка идентични. Сегашната груба бугарска агресија целосно се вклопува во американските регионални политики и сценариото кое филигрански се спроведува...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Проверувајте дали вашето ливче има печат за да не го прогласат за неважечко: ДИК го врати старото Упатство за важечки и неважечки ливчиња

Државната изборна комисија (ДИК) денеска на седница изгласа поништување на вчера донесената измена на Упатството за важечки и неважечки...
- Advertisement -spot_img