XAOC BO ЗДPABCTBOTО: Се појави Xeпатит Ц на штипска opтопедија

  • October 9, 2019

Изворот на Хепатит Ц од кој се заразени 13 поранешни пациенти на штипска Ортопедија не може да се открие и покрај низата на вонредни контроли и надзори од страна на Институтот за јавне здравје и Државниот санитарен и здравствен инспекторат, покажа извештајот, којшто го доби штипска Клиничка болница. Покрај сетот на мерки кои ги презеде болницата по појавата на овој вирус инспекторите и епидемиолозите им сугерирале на дополнителни, помали мерки, пренесува Телма.

Дополнителни анализи на 13 пациенти се прават и во лабароторијата на МАНУ, каде што точно треба да се утврди дали тие се носители на овој вирус и на кој тип. Веднаш по првите случаи од 1 септември се воведени скрининг тестови пред оперативните зафати. При што од направени анализи на над 100 пациенти откриено е дека осумина жолтицата ја имале уште пред да дојдат во болницата, шестмина се со типот Б, а двајца со Ц.

Претходно «
Следно »