Пpевенција од згpyтчување на kpвта: Која храна треба да се јаде, а која да се избегнува

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Д-р Нико Беќаровски, во изминатите месеци на својот профил на социјалните мрежи дава низа корисни информации за граѓаните. Тој пред неколку месеци укажа како може да се избегне коагулација (згрутчување) на крвта, со додавање на некои намирници во исхраната, но исто така, напомена и што треба да се избегнува.

Последниве денови кутија со Amp.Clexane или Tabl. Xarelto станаа вистинско богатство и реткост. Стравот од згрутчувањето на кр-вта, како најопас-на компликација од вирусов ги испразнија рафтовите во аптеките, но и болниците.

Да биде проблемот уште поголем слична е ситуацијата и во сите соседни држави. Затоа, ако нема со што да се лечи, мора на некој начин оваа појава да се спречи.

Еве неколку природни прехрамбени производи кои имаат антикоагулантни својства и чиј зголемен внес во Вашата секојдневна исхрана, може да даде позитивен антикоагулантен ефект: куркума, ѓумбир, цимет, витамин Е, 150 мл црвено вино, лук, гинко билоба. Внес на 2 литри вода, правилно распределена во текот на денот, цитрусни овошја, непечени семки од сончоглед, туна.

Истовренено максимално узбегнувајте ги следниве прехрамбени производи, кои имаат прокоагулантно дејство: jајца, мајонез, пржено јагнешко и свинско месо, сувомеснати производи.

Сите мажи над 40 и жени над 45-50 години, ако немаат контраиндикации, или некое хематолошко заболување, би било препорачливо покрај правилната исхрана до крајот на пандемијата секојдневно да конзумираат 67,5-100 mg. ацетилсалицилна киселина“, советува докторот.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This