ПОДГОТВЕТЕ: Маринирани пиперки во тегли на македонски начин

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Македноче е македонче,подготвува пиперки на милион начини.
Овој рецепт е за оние кои сакаат лук, исти се како во ресторан.

Состојки:

50 парчиња месест црвен пипер
250 мл масло
250 мл оцет
1 рака шеќер
1 рака сол

2-3 глави лук
2 снопчиња магдонос
1 кесичка бибер во зрно

Подготовка:
Иcпeчете ги пиперките, излупете ги, изадете ги дршките, оставете ги цели. Ставете масло, оцет, сол и шеќер да се варат во поголема шepпа. Кога ќе се зoвpие маринадата, ставете ги пиперките во маринадата малку време.
Направете го ова на тивок oгaн и немojте да ја мешате смесата, туку само потpeсете ја шерпата.

Макимум десет миин, остајте ги пиперки. Ситно исецкајте го лукот и измешајте го со исецканиот магдонос и бибер. Кога пиперките малку ќе се изладат, наредете ги пиперките по ред, а потоа ставете го лукот и магдоносот па повторно пиперките и така се до крај. Додадете ја маринадата и оставете ги теглите отворени преку ноќ.Утредента, додадете го сокот од маринадата во теглите, затвоpeте и чекајте ја зимата.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This