Американската ФДА одобри нова вакцина против Ковид-19, отпорна е на Омикрон

t

Американската Агенција за заштита од заразни болести ги одобри новите ажурирани бустер вакцини за КОВИД-19, отворајќи го патот за есенска кампања за вакцинација против ова заразно заболување.

Новите бустер дози се комбинирани или „бивалентни“ и се прилагодени за борба против подваријантите на Oмикрон.

Во себе содржат половина од оригиналната вакцина и половина фрагменти од денешните доминантни верзии на омикрон.

Производители се Фајзер и Бионтек и истите се одобрени за сите постари од 12 години, а верзијата на конкурентот Модерна е наменета само за возрасни.

Препораката е да се вакцинираат сите кои имаат ризично здравје, без оглед што и претходно примиле засилувачка доза. Се советува да се почека три месеци од претходната доза, а сите кои сакаат да ја примат новата вакцина да почекаат шест месеци од последната доза или од прележаниот Ковид.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Превентивни мерки против Ковид-19 во грчките училишта

По зимскиот распуст поради новогодишните и божиќните…

Минатата недела имало 72 случаи на заразени…

Вкупно 47 пациенти со грип биле прегледани…

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа…

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното…

Биотехнолошките компании сакаат да лансираат вакцина против…

Биотехнолошките компании сакаат да лансираат вакцина против…