Архиолошки артефакти од покажува дека во Македонија имало равиена медицина еден век пред Христа

t

„Детаљ од брозен сад – аутепса со претстава на крилеста сирена (во долниот лев агол на фотографијата и во коментар е прикажан целиот сад). Пронајден на некрополата Башот-Горна Корија кај Негорци (Гевгелиско), датација I век пред Христа.
Аутепса е редок бронзен сад за загревање течности (се ставало жар преку отворот на цилиндарот) и се употребувал за медицински цели – пронаоѓан е во гробови на доктори заедно со хируршки инструменти.

Овој пронајдок, заедно со други артефакти пронајдени на некрополите во Стоби и Скупи, покажува дека во Македонија медицината била доста развиена во првите векови од нашата ера кога Македонија е под римска окупација.

Некрополата на локалитетот Башот-Горна Корија кај Негорци е изтражувана последователно повеќе години и за жал е доста оштетена од модерните гробишта. Пронајдени се триесетина гробови кои датираат во временскиот распон од I до IV век од нашата ера. Близината на Негорските бањи сугерира дека е голема веројатноста да постојат и бањи од античкиот период на истата локација.“ – Пишува на фејсбук страна посветена на македонската архиелогија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Претседателката Сиљановска Давкова ќе ги прими поглаварите…

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска ќе ги…

Македонките се мажат најмлади во регионот, на…

Жените во Македонија најмлади стапуваат во брак…

ЌЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСА И СО…

Пратениците денеска го изгласаа Изборниот законик, со…

Исчезна 14-годишната Ринеса: Ако имате било каква…

Новинарот Фуркан Салиу, објави дека е исчезнато…

Европскиот план за развој на Западен Балкан…

САД ја поддржуваат ЕУ во намерата да…