Бебе почина од коронавирус во Скопје

t

ИЈЗ денеска во извештајот доставен до МЗ, пријави починато дете на шест месечна возраст, кое во регистарот Мој Термин е заведено дека починало на 03.01.2022.

Според податоците добиени од Клиниката за детска хирургија, станува збор за дете со вродена аномалија на черепот. Доенчето е примено на Клиниката за Неврохирургија заради оперативна интервенција. По добивање на ковид позитивен тест, детето е ставено во изолација на респираторна машина и е ординирана соодветна терапија. Со цел постоперативно третирање детето е хоспитализирано на Клиника за детска хирургија. По континуиран период на лоша општа состојба (со настаната респираторна и хепатална инсуфициенција и тестови со наод во прилог на дисеминиранта интраваскуларна коагулопатија) во текот на престојот на Клиниката, на 03.01.2022 доаѓа до дополнително влошување на општата состојба. Лекарите на Клиниката ги превземаа сите мерки за интензивно лекување и реанимација, но и покрај тоа за жал малиот пациент заврши летално.


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Израелска лекарка ги обвини здравствените власти за…

Во објава на официјалната Фејсбук страница на…

1348 ново-заразени, 145 повторно се заразиле со…

Министерството за здравство информира, согласно податоците од…

Охриѓанец фатил докторка за врат да ја…

62 годишна докторка инфектолог нападната од пациент…

„Владата мора да падне“: Австрија на нозе,…

Илјадници луѓе протестираа во Виена против планот…

Грција воведе kaзни за невaкцинираните лица постари…

Во Грција од недела стапува на сила…