Објавено на:

Благ пораст на цената на становите во Србија

t

Индексот на цените на становите РГЗ за Република Србија во првиот квартал од 2024 година изнесува 160,49, што претставува пораст на цените на становите од 4,74 отсто во однос на истиот период лани, објави денеска Републичкиот геодетски завод (РГЗ).
Во однос на четвртиот квартал од 2023 година, цените на становите во Србија забележаа благ пораст од 0,78 отсто, а овој пораст на цените во однос на минатата година и умерениот квартален раст укажуваат дека пазарот на недвижности останува стабилен и без поголеми флуктуации, што е позитивно. знак за економија и инвеститори.


Цените на становите во „старите згради“ на ниво на Србија се зголемени за 4,52 отсто, додека „новите згради“, односно набавките од инвеститори имаат повисок раст на годишно ниво од 5,09 отсто.
Продажбата на станови во првиот квартал годинава во Република Србија остана на приближно исто ниво како лани.
Во текот на првиот квартал од 2024 година, забележано е стабилизирање на побарувачката на станови во Република Србија, при што евидентирани се 10.186 договори за купопродажба на станови (0,7 отсто помалку од истиот период лани), со вкупна вредност од 834 милиони евра (2,5 отсто помалку од лани).


Гледајќи ги регионите во Србија, забележливи се одредени разлики во трендовите на пазарот на домување.
Што се однесува до бројот на продажбите и вредноста на прометот, Шумадија и Западна Србија бележат значителен пораст во продажбата на станови за 11,28 отсто, а вредноста на продажбата за 24,04 отсто.
Раст бележат и Јужна и Источна Србија, со пораст на продажбата на станови за 4,92 отсто и на вредноста на продажбата за 37,50 отсто.
Наспроти ова, Белград забележа пад на продажбата на станови за 6,5 отсто и пад на продажната вредност од 10,13 отсто.


Слична е состојбата и во Војводина, каде што бројот на продажбите на станови е намален за 4,32 отсто, а вредноста на продажбата е намалена за 0,56 отсто.
Кога станува збор за цените на становите, споредено со првиот квартал од 2023 година, цените се зголемени во регионот на Војводина за 5,00 отсто, во градот Белград за 4,50 отсто, во Шумадија и Западна Србија за 3,49 отсто, како и во Во претходните неколку квартали, најсилен раст на цените беше забележан во регионот на Јужна и Источна Србија и изнесуваше 7,16 отсто.
При споредба на индексот на цените на становите во Србија со индексите во европските земји, Србија имаше умерен и стабилен раст на цените.
Според расположливите податоци за четвртиот квартал од 2023 година, голем број земји забележаа подрастично забавување или пад на пазарот на недвижности, додека неколку земји забележаа двоцифрен раст.
Индексот РГЗ е изработен во согласност со меѓународните методолошки насоки и на граѓаните и стопанството им овозможува едноставно, ажурирано и бесплатно следење на случувањата на пазарот на недвижности, се наведува во соопштението.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Србија и Египет потпишаа Договор за слободна…

Во присуство на српскиот претседател Александар Вучиќ…

Земјотрес со јачина од 3.8 степени ја…

Земјотрес со јачина од 3.8 степени пред…

Србија планира изградба и модернизација на 2.000…

Јелена Танасковиќ, в.д генерален директор на железничката…

Курти бара меѓународната заедница да ја притисне…

Меѓународната заедница да изврши притисок врз Србија…

Вулин го демантира О’Брајан: Не извезуваме оружје…

Потпретседателот на Владата на Република Србија, Александар…