Бугарин од Охрид: Македонизмот е слепа улица, сите познати дејци биле Бугари

t

Бугарскиот медиум БГНЕС пренесе колумна од, како што велат тие, “познат Бугарин од Охрид”.

Станува збор за Љупчо Куртелов кој во својата колумна за БГНЕС вели дека македонизмот е слепа улица и дека истакнатите македонски дејци биле Бугари.

Во продолжение целиот текст од колумната на Куртелов:

“Идеолошкиот проблем на македонизмот е што тој за свои ИКОНИ избра поединци кои недвосмислено изјавија дека се Бугари. Мислам на преродбениците и револуционерите од 19 и почетокот на 20 век -Гоце Делчев, Тодор Александров, браќата Миладинови, Григор Парличев, Рајко Жинзифов, Кузман Шапкарев.

Немам намера да ги цитирам, но кој е жеден за вистината ќе ги најде нивните изјави и ќе се увери во погоре кажаното.

Во последната деценија од минатиот век, популарен автор беше американскиот психијатар Морган Скот Пек. Во едно од неговите дела тој ги дефинира четирите стадиуми на духовниот раст на луѓето:
Хаотичен – Институционален – Скептично-индивидуалистички – Мистичен.

Секој што има желба да ја допре вистината мора да биде Скептик, т.е. да ја види другата страна. Ние во Македонија сме „бомбардирани“ само од тезите за македонизмот.

А Римјаните рекоа: „Audiatur et altera pars“ или „Ајде да ја слушнеме другата страна“. За да биде доследен на идеолошкиот македонизам, повеќе му одговараше да ги избере Јован Бабунски, Глигор Соколовиќ за свои идоли… и секако таткото на македонизмот – Стојан Новаковиќ.

До Берлинскиот конгрес во 1878 година, очите на Србија беа насочени кон запад, со Босна, каде што живее српско население. Но, откако Босна беше анектирана од моќната Австроунгарска империја, Србија ги преиспитува своите приоритети и амбиции, вклучително и Македонија со Солун и излезот до Егејското Море.

Но, проблемот е што во Македонија (која се уште е под турска власт) христијанското население има доминантен бугарски идентитет и српската идеја не може да „да се вкорени“. Затоа Стојан Новаковиќ, српски дипломат во Константинопол, ја предлага српската идеја за наоѓање сојузник.

„Бидејќи бугарската идеја, како што сите знаат, има длабоки корени во Македонија, мислам дека е речиси невозможно целосно да се поколеба, спротивставувајќи се само на српската идеја. Оваа идеја, се плашам, нема да може да ја потисне бугарската како чиста и гола опозиција, и затоа српската идеја би имала корист од сојузник кој би бил остро против бугаризмот и кој зад себе би ги имал елементите што би можеле да привлечат кон самите народот и народните чувства, со тоа што го одвојуваат од бугаризмот.

Овој сојузник го гледам во македонизмот… Идејата за создавање нова (македонска) нација Новаковиќ ја „украде“ од принцот Метерних, министер за надворешни работи на Австрија (1809-1821).

Читајќи ги своите мемоари, тој дознал за идејата на Метерних да го германизира полското население во Галиција со тоа што ќе го оттргне од неговите полски корени и ќе му всади локален патриотизам (ландепатриотизам) и псевдонационализам, или како што тој го нарекува „племенска гордост“ (Stammesstolz ). Но, за среќа на Полјаците, идејата на Метерних не се оствари, за разлика од Новаковиќ.

И Америка е именувана по Америго Веспучи, кој ја мапирал, а не нејзиниот откривач Колумбо. И денеска ги „јадеме“ отровните плодови што ги посеал Новаковиќ.

„Ах, Љубчо, брате мили, копаа, копаа да ни ги уништат корените, сечеа, откорнуваа. Конечно, кога виделе дека не можат, посеале отровни семиња во дупката. Злото и отровот не пресадија. Сега оваа дупка повторно се отвори, но „коренот на плевелот тешко се чисти“ – многу фигуративно рече еден мој пријател од емиграција.

Затоа на Македонија денеска и се случуваат парадокси: во конфликтот со Грција „капитулиравме“, иако моралното право беше на наша страна, а не ѝ попуштаме на Бугарија, иако вистината НЕ е наш сојузник.

И ние не се откажуваме, бидејќи антибугарската пропаганда е основата на македонизмот. Болеста е тешка, но не е неизлечива.

Коментар на Љупчо Куртелов, познат Бугарин од Охрид. Коментарот е напишан за агенцијата БГНЕС. Во текстот авторот користел материјали од книгата на Питер Јухас „Насликана сум во две татковини“.” – велат од бугарскиот медиум БГНЕС.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Активни се пожарите во Чашка, Велес, на…

РЦУК Велес, известува дека шумски пожар на…

Нема Влада во Бугарија ни со вториот…

Веднаш ќе го вратиме мандатот на претседателот…

Ќучук: Северна Македонија мора да го спроведе…

Шенген, проширувањето и владеење на правото –…

Македонски концепт бара Муцунски да го раскине…

Националниот Комитет на политичката партија Македонски Концепт,…

Пратениците од бугарското Собрание одбија да направат…

Пратениците од бугарското Собрание од Привремената комисија…