Бугарија се потсмева со нас: Македонците не паѓаат на антибугарската хистерија, повеќе од 9000 пасоши издадени на македонски државјани

t

Во последните три години нагло се зголемува бројот на Македонци кои станале бугарски државјани пренесува бугарскиот медиум БГНЕС.

Ова се вели во официјалниот извештај на Министерството за правда на Бугарија, подготвен и доставен конкретно до Агенцијата БГНЕС.

Еве што вели бугарскиот медиум:


“И во годините кога светот беше затворен од пандемијата на коронавирус во 2020 и 2021 година, бројот на Македонци кои добија бугарско државјанство е многукратно поголем од претходните години.

Само во 2020 година нивниот број е над 9 илјади лица, а во 2021 година е 7692 или речиси половина од сите што добиле бугарско државјанство годинава 15 167 лица.

За споредба, во периодот 2013-2019 година меѓу 1867 и 6193 Македонци станале бугарски државјани, но и тогаш нивниот број е многу поголем од бројот на оние кои добиле бугарско државјанство од други земји.

За последните 15 години, бројот на Македонци со бугарски пасош е 86.566 лица, што е повеќе од половина од сите што добиле бугарско државјанство – 162.865 лица. Македонските Бугари се повеќе од три пати повеќе од претставниците на следната земја на листата – Молдавија.

До денес, речиси 3.500 Македонци чекаат да им биде издаден указ за да добијат бугарско државјанство.

Статистиката од последните 3 години јасно докажува дека Македонците не се под влијание на антибугарската хистерија во РСМ и продолжуваат да бараат бугарско државјанство.

Од податоците со кои располага БГНЕС, јасно е дека најголем интерес за бугарско државјанство има во земјите во кои историски живееле и живеат големи бугарски заедници.

Веднаш по Република Македонија по бројот на добиени бугарски државјанства е Молдавија, каде што се преселиле многу Бугари кон крајот на 18 и почетокот на 19 век. 26.161 жители на оваа поранешна советска република денеска поседуваат бугарски пасоши. Бројот на Украинските Бугари е половина од Молдавците – 14.391.

Бугарското државјанство се цени и во Србија, каде што живеат наши сонародници во западните предградија, но и во Пирот, па дури и во Ниш, кои по голем број неправедни договори останаа во оваа балканска земја. Помеѓу 2007 и 2021 година, 9.494 луѓе во Србија станале Бугари и Европејци.

Во Албанија, која ги почитува правата на Бугарите, за разлика од некои соседи од Западен Балкан, и традиционално има добри односи со нас, бугарско државјанство добиле 5.732 лица.

Другите земји во кои се цени бугарското државјанство се Ерменија, Либан, Ирак, Сирија, Авганистан, Виетнам. Во овој период просечно неколку десетици граѓани на овие земји извадиле бугарски пасош. Нешто поголема е таа бројка во Русија и Израел, каде што станува збор за неколку стотици годишно кои станале бугарски државјани. Овде љубопитно е што меѓу Русите кои добиле бугарски пасош има многу Евреи, а меѓу израелските граѓани – многу од Русија. Кај нас најчесто имаат сопствен деловен или празничен имот. А најпознат пример е можеби спортистката во уметничко лизгање Александра Фејгин, која достојно ја претставуваше нашата земја на Зимските олимписки игри во Пекинг.

Информации за странски државјани кои поднеле барање за бугарско државјанство, врз основа на кои во 2021 година се отворени досиеја за стекнување бугарско државјанство и тоа: вкупно 16.591 за наведениот период, кои се државјани на следните земји: Република Северна Македонија – 3.447; Република Молдавија – 3.055; Русија – 1.308; Израел – 294; Украина – 3.190; Турција – 1.636; Албанија – 1.585; Србија – 1.271; Ирак – 43; Ерменија – 78; Авганистан – 26; Либан – 43; Сирија – 142; Виетнам – 18 ЕЕЗ. и други – 455 ЕЕЗ.” – стои во веста.

Линк до веста:

https://bgnes.bg/news/bum-na-b-lgarsko-grazhdanstvo-za-makedontci/

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски медиуми: Хилари Клинтон е во посета…

Хилари Клинтон е во посета на Бугарија,…

Бугарија е најголема закана за Македонија –…

Балканските земји се сметаат за непријатели, покажува…

КИРИЛ ПЕТКОВ ПОВРЕДЕН ВО ТЕШКА СООБРАЌАЈНА НЕСРЕЌА…

Кирил Петков, поранешниот премиер на Бугарија имал…

Претседателката Сиљановска Давкова ќе ги прими поглаварите…

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска ќе ги…

Чернева: Тешко дека Македонија ќе почне преговори…

Директорка на канцеларијата на Европскиот совет за…