Бугарија формираше cобраниска комисија за промени во Уставот: Дали Македонците конечно ќе бидат признаени?

t

Пратениците од бугарското собрание формираа Привремена комисија која ќе расправа за измените на Уставот, јави известувачот на БГНЕС.

„За комисијата гласаа 134 пратеници, против 39, а воздржани 0. Предлогот е поднесен од Демократска Бугарија и потпишан од пратениците од „Има таков народ“ и „Продолжуваме со промената“.

Комисијата беше избрана за мандат од 6 месеци. За претседател на комисијата е избран Христо Иванов од „Демократска Бугарија“. Се состои од двајца пратеници од секоја пратеничка група, а ГЕРБ, МРФ и Вазраждане одбија да номинираат членови.

За членови се избрани Стоју Стоев и Рена Стефанова од „Продолжуваме промената“, Филип Попов и Јавор Бојанков од „БСП за Бугарија“, Ива Митева и Андреј Михаилов од „има таков народ“ Атанас Славов од „Демократска Бугарија“.

ГЕРБ сакаше комисијата да има двајца копретседатели од ГЕРБ и „Продолжуваме со промената“, но нивниот предлог беше одбиен.

Христо Иванов од Демократска Бугарија, кој го поднесе предлогот, ја бранеше идејата на комисијата.

„Нашето општество е многу поделено и поделеноста во нашиот политички систем е особено на линијата на нашите ставови кон корупцијата и одредени корупциски модели. Единствениот начин да се реши оваа поделба институционално е да имаме судство кое обезбедува вистинска правда“, рече Христо Иванов.

Според него, правдата треба да ја ужива довербата на јавноста дека личи на правда. Според него, во моментов бугарското обвинителство и судството уживаат низок степен на доверба.

Тој нагласи дека ова закрепнување не може да се случи без реформи во судството.

Искрен Арабаџиев од „Продолжуваме со промената“ рече дека власта подава рака. Знаеме дека немаме доволно гласови за уставни измени, но се надеваме на совеста на секој пратеник“, рече тој.

ГЕРБ изрази мислење дека оваа комисија е неопходна, но не треба да биде привремена.

„Промените во Уставот се важни затоа што трајно ќе влијаат врз животите на сите бугарски граѓани и се надевам на подобро. Исклучително сум загрижена за вториот дел од вашето оправдување зошто комисијата треба да биде привремена“, рече Росица Кирова од ГЕРБ. -УДФ. Според неа, комисијата и да е привремена, треба да има и пропорционален начин на застапување, за да можат да бидат претставени сите бугарски граѓани.

МРФ најави дека нема да учествува во сценариото што го игра олигархот Прокопиев. „Не знам зошто го избравте овој пристап со формирање на привремена комисија која нема да преземе ништо. Зошто не го избравте овој пристап од претходното Народно собрание.

Да не зборуваме за 60 потписи. Каде ќе најдете 160. Овие инсинуации се големо мнозинство.

„Ќе ве скршиме – до кога ќе го играте овој филм? Денеска на сите пратенички групи ќе им го претставиме нашиот нацрт-амандман на Уставот. Еве конкретен повод и во оваа прилика сега можете да предложите да се создаде привремена комисија. Направете го тоа сами.“ Дајте го вашиот проект и потоа формирајте привремена комисија“, рече Хамид Хамид.

Според него, никој не се кара со паднат ангел.

Од БСП за Бугарија ПГ најавија дека ќе го поддржат формирањето на оваа привремена парламентарна комисија.

„Оваа дебата јасно и е потребна на јавноста, бидејќи ниското ниво на доверба во судството барем го бара. Очекувањата од оваа комисија се барем да ја отвори дебатата и да понуди најдобар начин за решавање на овој проблем. Очекуваме конструктивна комисија , објективна расправа, експертска расправа“, рече Филип Попов.

За збор се јави и Тошко Јорданов од „Има таков народ“. „Сите имаме иста цел и исто разбирање дека начинот на кој обвинителството во моментов е структурирано и функционира, особено со овој човек кој е главен обвинител, е одвратен“, рече тој.

Вазраждане го опиша предлогот како крајно несоодветен и треба да се отфрли.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Објавен тендерот за третата фаза од пругата…

Објавен е тендерот за избор на изведувач на третата…

Бугарските пратеници изгласаа промена на бугарскиот Устав

Бугарските пратеници конечно ги усвоија измените на…

Унгарија нема да ја блокира Бугарија за…

Унгарија ќе го повлече својот приговор за…

Холандија даде зелено светло за членство на…

Огромен чекор на патот на Бугарија кон…

Македонците се стремат кон слободен живот, одделен…

Григор Начович, министер и дипломат на Бугарија,…