Објавено на:

Василев ја пушти Украина низ вода: Ако Гаспром дава поевтин гас, зошто да не?

t

Ако Гаспром може да испорача евтин гас за да го стави во Чирен, а потоа да знаеме дека ни е загарантирано да го користиме – зошто да не. Ова го изјави копретседателот на „Продолжуваме со промената“ и поранешен министер за финансии Асен Василев.

„Мислам дека одлуката не треба да се заснова на идеологија. Треба да се заснова на тоа колку е сигурно снабдувањето и која е најниската цена. „Во моментов гледате дека Гаспром ги прекрши договорите не само со Бугарија, туку и со апсолутно сите европски потрошувачи и воопшто не го снабдува гасот или не го снабдува целосно“, прецизира тој, цитиран од bTV.

Поранешниот министер за финансии потсети дека испораките од „Гаспром“ може да бидат достапни и според сегашниот договор. Според неговите зборови, неосновани се обвинувањата за хаос во енергетскиот сектор и недостиг на гас од страна на преодната влада и претседателството.

„Гасот е достапен, цените се поврзани со берзанските цени. Моментално нема добавувач кој испорачува гас по непроменливи цени, со исклучок на долгорочниот договор со Азербејџан, кој е директно поврзан со интерконекторот“, рече копретседателот на „Продолжување на промената“. Според неговите зборови, владата на ГЕРБ во 2019 година ја врза цената на синото гориво според договорот со Гаспром со холандската берза, а секое исклучување од берзата мора да помине преку повторно преговарање со надворешни добавувачи.

Василев најави и дека до вторник или среда ќе стане јасно дали ПП ќе излезе самостојно на избори или во коалиција со „Демократска Бугарија“. Листовите ќе бидат објавени подоцна.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ