Вечно виновни: Милков тврди дека Македонија е виновна за тензијата со Бугарија

t

За жал, реакцијата во Република Македонија е многу силна во однос на тоа што треба да направат. Добро е што го симнавме притисокот од Бугарија, бидејќи усвоивме одлука на нашиот парламент со која го прифативме францускиот предлог. Ваква одлука на прв поглед донесе и парламентот во Република Македонија. Но, во јавна смисла, тензијата се чини дека се префрли таму. И таа ескалира и е насочена главно кон луѓе со бугарска самосвест, која не можеме да ја оставиме без последици, вели во денешното интервју за БТА министерот за надворешни работи Николај Милков, на тема Македонија.

Се надева дека постепено ќе се надминат овие тензии, кои во крајна линија, според него, се присутни во државава, и тие треба да се решат на таков начин што ќе го отворат патот на С. Македонија кон членство во ЕУ.

– Проблемот е кај нив, но ние немаме интерес овој проблем да се продлабочи, под никакви околности. Прво, затоа што се работи за репресија врз луѓе со бугарска самосвест, и второ, затоа што тоа ја успорува европската интеграција, за што ние самите немаме интерес. Ќе продолжиме да правиме напори од бугарска страна. Таму ги штитиме нашите кои се чувствуваат Бугари, вели министерот.

Додаде дека се прави обид да се стимулира секторската соработка, откако повторно се активирав работата на работните групи.

-Следната недела претстои бизнис форум кој потенцијално би можел да го префрли фокусот од овие постојани надразнувачи кои постојат на попозитивни страни на соработката, како што е злогласната 1 милијарда евра во трговската размена што ќе ја достигнеме до крајот на годината, за 2022 година. Се надевам дека ова ќе создаде поповолна сфера во која ќе можат малку помирно да се решаваат внатрешните прашања. На крајот на краиштата, ако и кога сакаат да влезат во ЕУ. За нас ситуацијата е јасна. Немаме дилеми, истакна Милков.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски најостро го осудува каменувањето на македонскиот…

Премиерот Димитар Ковачевски преку објава на Фејсбук…

Левица бара МНР да го осуди нападот…

„Вчера Македонците во Бугарија повторно беа жртва…

Бугарското МНР ја искара Македонија: Се однесуваа…

Остра реакција на бугарското МНР по тензијата…

Да немаме проблеми ни ние, ни вие:…

Македонците од Пиринска Македонија во организација на…

Бугарскиот МВР ироничен: Ќе ви подариме три…

Вицепремиерот за јавен ред и безбедност и…