(Видео) Сто години понапред: Јапонија тестира воз на водород

t

Најголемата јапонска железничка компанија „Џеј-ар ист“ го претстави возот „Хибари“ којшто се движи на водород и електрична енергија. Тој беше претставен во експерименталната база во градот Кавасаки, во околината на Токио.

Тестовите на електровозот се очекува да почнат во втората половина на март на една од линиите во околината на јапонската престолнина. Моторот генерира електрична енергија која се складира во батерии со голем капацитет со хемиско комбинирање со водород од резервоар со атмосферски кислород. Во атмосферата се испушта само водна пареа. Возовите од овој вид, според наводите, може да минат 140 километри со едно полнење со водород. Тие ќе се користат во руралните средини каде што сѐ уште се возат и дизел-локомотиви.

„Џеј-ар ист“ возовите секоја година испуштаат околу 2,5 милиони тони јаглерод-диоксид. Со воведувањето нови технологии, вклучувајќи ги и еколошките водородни мотори, оваа бројка се очекува да се преполови до 2030 година. До 2050, превозната компанија планира да го намали испуштањето јаглерод на нула.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Колку сиромашните осиромашуваат, толку богатите се богатат:…

Секој десетти човек во светот е гладен,…

Еврофанатиците на власт кратат од буџетот за…

Иако владата го предложи најгломазниот Предлог- буџет…

Трагедија: Неготинец почина откако воз удри во…

На 08.09.2022 во 02.00 часот пријавено е…

Протестите продолжуваат: Возовите ќе бидат блокирани и…

Откако утрово од страна на надлежните беше…

Милиони луѓе ќе останат без основни потреби,…

Дали ни доаѓа глобална рецесија? Расте стравот…