(Видео) Топалов: Според Договорот за добрососедство Македонија и Бугарија се еден народ со еден јазик – бугарски народ со бугарски јазик и тука нема компромиc

t

Бугарија не може и никогаш не треба да се откаже од својот идентитет во име на градење малку подобри деловни односи со Р Македонија, изјави бугарскиот професор Кирил Топалов.

„Ако некој ви каже да се откажете од вашиот татко и дедо (не дека многу луѓе не ги натераа да го сторат тоа по 9 септември!), каков идентитет ќе имате утре? Затоа, Бугарија не треба да се откаже од својот историски идентитет во име на малку подобри деловни односи со оваа земја. Колку и да се важни, тие не можат да се стават над националниот идентитет“, категоричен е проф. Топалов.

Членот на мешовитата комисија за историски прашања рече дека Софија бара многу малку од Скопје – да се усогласи со Договорот за пријателство и добрососедство од 2017 година, во кој се вели дека сме имале заедничка историја.

„Тоа значи дека до 1944 година бевме еден народ со еден јазик – бугарски народ со бугарски јазик. Потоа ја создадоа оваа српско-македонско-дијалектно-бугарска мешавина што ја нарекуваат македонски јазик. Оттаму наречете им го јазикот како што сакаат. Но, наше право е да го признаеме како такво или не. Ние сакаме многу малку од нив, тие не се подготвени да се откажат, дури ни не го почитуваат договорот“, рече тој.

Проф. Топалов рече дека членовите на Мешовитата комисија за просветно-историски прашања од македонска страна се добро обучени фалсификатори на историјата кои многу добро ги знаат историските факти и извори, но не сакаат да се усогласат со нив поради што се јавуваат и тешкотиите во работата на комисијата.

„Неодамна претседателот на нивната академија на науките, Љупчо Коцарев, излезе со шокантна изјава, која всушност политички ги испровоцира и Бугарија и Грција. Тој рече дека во Македонија е создадена македонската азбука и македонскиот јазик, дека Климент и Наум Охридски ја создале македонската духовност и литература и потоа ја дале на целиот словенски свет, дека македонскиот јазик се зборува низ цела Македонија – Егејска, Пиринска и Вардарска… Ова е политички иредентизам. Тоа значи дека утре може да имаат претензии за Пиринска и Егејска Македонија“, вели Топалов.

За него е застрашувачки што на највисоко ниво се кажуваат вакви невистини во научните кругови на нашиот југозападен сосед и ваквото размислување зборува за тешкотијата за надминување на насобраните проблеми.

„Во РМ нема слободни медиуми, таму може да пробие многу ретко бугарско интервју, а ако пробие се цензурира. Бугарските медиуми не продираат во Македонија, па не се воспоставуваат контакти. Тие се создаваат преку меѓусебно културно проникнување и меѓусебно запознавање, ние сме два братски народи“, убеден е проф. Топалов.

„Кој ќе ја предаде македонската кауза – политичар, министер, претседател, тој политички ќе се самоубие, бидејќи, меѓу другото, ние, потомците на поранешните македонски бегалци, сме речиси една третина од бугарското население. Не е така лесно да се жртвува идентитет во име на развој на бизнис“, вели проф. Топалов.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

“Мост” го улови бугарскиот амбасадор во Албанија:…

Продолжува бугарската пропаганда за асимилација на Македонците…

Земјоделците во Бугарија ќе блокираат патишта и…

Во Бугарија денеска почна националниот протест на…

Бугарија во паника: Пронајден дрон, не се…

Модуларна формација за отстранување муниција од поморската…

Бугарски генерал го подбра бугарското разузнавање: Зарем…

Бугарскиот генерал Атанас Атанасов, кој воедно е…

Јотова се надева дека “Македонија ќе ги…

„Мора да се искористат сите напори на…