Владата барала од МЕПСО да се задолжува кај приватни банки

t

Владата на седницата му препорачала на операторот на електропреносен систем МЕПСО да се обрати до деловните банки и од нив да бара кредити за одржување на ликвидноста во текот на годината додека трае енергетската криза, пишува Фактор.

„Се препорачува на органите на управување на АД МЕПСО – Скопје во однос на финансирањето и обезбедувањето на ликвидност на Друштвото во текот на годината да се обратат до комерцијалните банки со цел економично финансирање на потребите во текот на 2022 година“, се вели во заклучокот по одржаната седница на 10 февруари.

Директорот на МЕПСО, Орхан Муртезани, вели дека ваква препорака добил МЕПСО откако побарал финансиска помош, но и дека од нивна страна бил испратен негативен одговор до Владата.

– Ние бевме тие кои побараа помош, а испративме одговор дека не можеме да бараме кредити кај приватните банки затоа што веќе сме задолжени кај меѓународните кредитори за инвестиции. Одговоривме дека единствено Владата може финансиски да помогне, вели Муртезани.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Азир Алиу ќе биде директор на МЕПСО?

Поранешниот министер за информатичко општество и администрација,…

ЕУ да соработува за да избегне енергетска…

Економски истражувачи од различни земји ја повикаа…

МЕПСО е цел на кибер-напади!

Македонскиот електропреносен оператор, МЕПСО АД Скопје се…

Норвешка заработи 31 милијарда долари поради конфликтот…

Зголемените цени на енергијата поради недостигот на…

Мудис: Загрозена економската иднина на Израел

 Војната со палестинската милитантна група Хамас го…