Владата доенсе одлука: Ограничен извозот на одделни житарици, брашно, сончоглед и сончогледови масла

t

Владата на Македонија на својата 26-та седница донесе Одлука за ограничување на извозот на одделни стоки.

Според оваа одлука се ограничува извозот на пченица и наполица, јачмен, пченка, брашно од пченица и наполица, семе на сончоглед, како и масла од семе од сончоглед.


-Владата на Северна Македонија одлуката за ограничување на извозот на овие стоки ја донесе како превентива за да се избегнат шпекулативни дејствија на трговците и производителите и за заштита на домашното производство, домашниот пазар и граѓаните. Оваа одлука е донесена како реципрочен одговор на сличните мерки што ги донесоа земјите во регионот, велат од Влада.

Во образложението за оваа одлука Владата напоменува дека во Република Северна Македонија, количини на пченица и пченка во приватните млинови, кои се различни од стоковите резерви, има доволно. Тука станува збор за количини за покривање на домашните потреби, односно во млиновите во земјата има преку 50.000 тони залихи од пченица, преку 10.000 тони пченка и над 8.000 тони јачмен, што се должи и на растот на домашното производство на пченица од 195 илјади тони во 2017 година, на 253 илјади тони во 2021 година.

Воедно, Владата на Република Северна Македонија напоменува дека стоковите резерви на основните производи како што се пченица, пченка, јачмен, сончогледово масло, нафтени деривати, и другите производи, ги има во доволни количини и нема потреба од дополнителна интервенција.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Захарова: Нека влезат Финска и Шведска во…

Соединетите Американски Држави, принудувајќи ги Финска и…

Министерката за култура призна: Имало финансиски неправилности…

За работењето на директорот на Албанскиот ансамбл,…

Прекинати преговорите меѓу Русија и Украина

Мировните преговори меѓу Москва и Киев во…

Бајден ќе се сретне со шведската премиерка…

Американскиот претседател Џо Бајден в четврток во Белата куќа…

Новак: Унгарија ќе гласа за ембарго на…

Унгарија ќе гласа за шестиот пакет санкции…