Во Македонија се докторира за една наместо за 4 години и тоа со материјали што ни на авторот не му се познати

t

Добар дел од докторските дисертации кај нас се подготвуваат преку интернет и тоа за само една година, наместо минимум за 4. Се наведува во нив литература за која ниту авторот нема појма која е таа, а ја нема ниту потребната законитост, за која треба аргументација од која што пак треба да следува заклучокот. Ова е ставот на професор д-р Љупчо Попоски од Прилеп кој цели 11 години беше претседател на друштвото за наука и уметноста од Прилеп, кое деновиве одбележа 50 години постоење.

„Не може еден вака мал народ да има толку многу ректорати, на ректоратите толку деканати, таа е страшна формација која зема многу пари, ефтино продава докторски, а скапо ќе ја платиме иднината“, вели проф д-р Љупчо Попоски, член на ДНУ Прилеп.

Освен во Прилеп вакво Друштово за наука и уметност има уште само во Битола и МАНУ во Скопје. За жал во другите градови овие Друштва згаснале.

„Треба да имаме повеќе вакви организации, здруженија, друштва. Јас често пати велам дека Друштвото за наука и уметност во Прилеп е светилиште за науката и уметноста. Место каде што треба да се собира академската заедница. Една држава и силна доколку е силно образованието и науката“, додаде д-р Силвана Пашоска, претседател на ДНУ Прилеп.

Ова Друштво опстојува благодарение на ентузијазмот на членовите и поддршката на локалната самоуправа сите воие години. По повод 5 децениското постоење за прв пат се изваде Меморијална книга како и Јубилејно списание на трудови.

„Во Јубилејното издание се презентирани 23 труда од преку 30 автори од различни области. Кои што се доволен доказ дека тука во Прилеп во ова Друштво е всушност расадникот за изворни научни трудови кои што располагаат со сопствени истражувања“, истакна проф. д-р Јованка Тутеска, член на ДНУ Прилеп.

Друштвото брои 170 членови, придружни, почесни, редовни и нови членови, што е од особена важност затоа што е доказ дека друштвото се зголемува. Само годинава има 14 нови членови.

Извор: Сител

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Претседателката ќе чека новата влада да…

Сиљановска ќе почека да се формира новата…

ДУИ му помогна на Мицкоски за двотретинско…

Со 88 гласа “за” пред 3 часот…

Американската амбасада ќе ги подобрува односите помеѓу…

Аташето за култура и образовани на САД…

Обвинителството ја проверува и отфрлената претставка за…

Меѓу списите кои ги проверува обвинителството во…

Претседателката Сиљановска Давкова ќе ги прими поглаварите…

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска ќе ги…