Објавено на:

Во Србија досега се соберени над 17.000 прачиња оружје и над 700.000 парчиња муниција

t

Државниот секретар во српското МВР, Данило Стевандиќ изјави дека од 8 до 15 мај во МВР се предадени 17.890 парчиња оружје и мински експлозивни направи, од кои 15.247 парчиња оружје, 2.643 мини експлозивни направи и 762.769 се предадени парчиња муниција.

Данило Стевандиќ изјави за Танјуг, во пресрет на состанокот на високо ниво за имплементација на специјалниот Европски акционен план на ЕУ за периодот од 2020 до 2025 година, вклучувајќи го и спроведувањето на регионалната патна карта за целото оружје и лесното оружје (МЛО) и контрола на Западен Балкан, дека се гордее со граѓаните на Србија кои со тоа покажаа голема одговорност и голема доверба во институциите на Србија, а пред се во работата на МВР.

Стевандиќ рече дека на конференцијата ќе има можност и во официјалниот дел и на маргините на самата конференција да се разговара за сите проблеми кои се заеднички за сите, бидејќи криминалот не познава граници.

„Единствениот начин да се спротивставиме на криминалот, особено на сериозниот и организираниот криминал, е да соработуваме со нашите партнери од Западен Балкан и Југоисточна Европа“, рече Стевандиќ.

Според него, како дел од Берлинскиот процес во 2017 година, ЕУ ги иницирала првите мерки за контрола на лесното и малото оружје и за сузбивање на илегалната трговија со оружје, а помошта што ЕУ им ја дава на партнерите во Југоисточна Европа е првенствено финансиска поддршка, но исто така, воспоставување на стратешки документ кој содржи конкретни чекори за контрола на лесното и малото оружје и сузбивање на илегалната трговија со оружје.

„Значајна поддршка дава и Центарот за контрола на малото и лесно оружје во Југоисточна Европа, пред се преку зајакнување на улогата на форензичките институции, но и оперативна аналитика со цел воспоставување одржлив систем за безбедна размена на оперативни податоци. Исто така, поддршката што ја дава програмата на ОН во областа на балистиката, но и преку обезбедување систем за сигурна размена на податоци меѓу нашите партнерски служби“, рече Стевандиќ.

Тој додаде дека на денешната конференција преку неколку сесии ќе бидат презентирани резултатите во борбата против илегалната трговија со оружје, како и приоритетите во спроведувањето на стратешкиот документ т.н. патоказ кој треба да се реализира во наредниот период.

„Самата тема на конференцијата е многу значајна во контекст на неодамнешните трагични настани што се случија кај нас“, рече Стевандиќ.

Тој потсети дека веднаш по трагедиите во Основното училиште „Владислав Рибникар“ и Младеновац, Владата презеде итни мерки и им наложи на надлежните министерства да преземат одредени задачи, како што е двегодишен мораториум за издавање на сите дозволи, поседување и носење на оружје.

„МВР ќе изврши ревизија на сите издадени дозволи за поседување и носење огнено оружје, но ќе контролира и како сопствениците на оружје го складираат и чуваат оружјето во своите домови, односно дали чуваат оружје на безбеден начин и дали дозволиле пристап до одредени лица. особено на малолетниците.МУП ќе ги контролира сите стрелишта во поглед на безбедносните и просторно-техничките услови за работа на тие полигони, а особено овозможувањето на малолетниците да ги користат услугите на тие стрелишта.Исто така, во мај 5, министерот на МВР, Братислав Гашиќ, издаде наредба за предавање на нерегистрираното оружје“, рече Стевандиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Земјотрес со јачина од 3.8 степени ја…

Земјотрес со јачина од 3.8 степени пред…

Србија планира изградба и модернизација на 2.000…

Јелена Танасковиќ, в.д генерален директор на железничката…

Курти бара меѓународната заедница да ја притисне…

Меѓународната заедница да изврши притисок врз Србија…

Вулин го демантира О’Брајан: Не извезуваме оружје…

Потпретседателот на Владата на Република Србија, Александар…

Поскапуваат патарините во Србија

Во Србија од полноќ патарината се зголемува…