Објавено на:

Газпром Нефт го зголемува производството за една третина: 130 милиони тони еквивалент на нафта до 2025 година

t

„Газпром Нефт“ планира да го зголеми производството на јаглеводороди за речиси една третина во поволни услови и да достигне 130 милиони тони еквивалент на нафта во 2025 година, изјави извршниот директор на компанијата Александар Дјуков во интервју за ТВ каналот „Русија-24“.

„Веќе можеме да предвидиме дека до 2022 година производството на јаглеводороди ќе се зголеми за најмалку 10%. Кога станува збор за 2023-2024 година, многу ќе се потпираат на пазарните услови, бидејќи различни работи влијаат на цената.

Сепак, засега. Претпоставуваме дека ако нема кризи, ќе можеме да го прошириме производството за 5% годишно во 2023-2024 година. Нашата следна пресвртница за производство е 130 милиони тони во 2025 година“, рече тој.

Дјуков потсети дека во 2021 година компанијата ја надмина бројката од 100 милиони тони еквивалент на нафта.

Тој, исто така, се согласи дека побарувачката на нафта ќе продолжи да закрепнува во 2022 година и ќе ги надмине нивоата постигнати во 2021 година.

„Ова значи дека додека го диверзифицираат својот бизнис, нафтените компании не треба да заборават да инвестираат во создавање нови нафтени капацитети. Ова е неопходно за одржување на стабилноста во пазарот и да се избегне висока нестабилност“, заклучи тој.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Кина и САД ја задржаа цената на…

Цените на нафтата се искачија над 84…

Србија е единствената земја во регионот која…

Според податоците на Организацијата за храна и…

Португалска компанија пронајде 10 милијарди барели нафта…

Португалската нафтена компанија Галп Енергија во неделата…

(Фото+видео) Хаос во Штип: Излеана нафта по…

Државен инспектор за животна средина од Одделението…

Цените на суровата нафта достигнаа петмесечен максимум

Цените на суровата нафта се зголемија за…